Britten uit de EU

Premier May: voldoende steun in Brits kabinet voor brexitdeal

14 november 2018 20:22 Aangepast: 14 november 2018 22:31
Theresa May (archieffoto). Beeld © AFP

De Britse premier Theresa May en haar kabinet steunen de brexitdeal die is gesloten door de Europese en Britse onderhandelaars. "Het was geen gemakkelijke keuze", zegt ze, "maar het is in het algemeen belang."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eindspel rond brexit: 'Een deal is voor Nederland beter dan geen deal'

Het kabinetsoverleg duurde liefst vijf uur. De planning was dat het in twee uur geregeld zou worden. "Het was een moeilijke keuze", zei May. Partijgenoten van May die tegen het akkoord zijn, gaan mogelijk proberen haar door een motie aan de kant te zetten, meldt de BBC.

EU aan zet

Alle ogen waren gericht op de kabinetsvergadering in Londen. Nu zijn de ministers van de EU-lidstaten aan zet. Ze zouden er maandag over kunnen praten. Daarna moeten ook hun regeringsleiders instemmen. Dat kan op de reguliere EU-top in december, maar er kan ook eerder een top worden georganiseerd.

Ook het Britse parlement moet de deal nog goedkeuren. Daar verwachten insiders de grootste hobbel. Want of premier May genoeg steun heeft voor een deal, is allerminst zeker. De voor- en tegenstanders van een zachte en harde brexit zijn verdeeld over alle partijen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cruciale brexitdag voor May: 'Dit is echt ontzettend spannend'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore