Wereldleiders bijeen

Ongemakkelijke momenten voor Trump bij WO I-herdenking

11 november 2018 16:16 Aangepast: 11 november 2018 16:45
Regeringsleiders gebroederlijk bij elkaar in Parijs. Beeld © AFP

Wereldleiders hebben bij de Arc de Triomphe in Parijs herdacht dat 100 jaar geleden de Eerste Wereldoorlog eindigde. De Amerikaanse president Trump had een paar lastige momenten.

Behalve president Trump waren ook zijn Russische collega Vladimir Poetin, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Duitse bondskanselier Angela Merkel aanwezig bij de herdenking. Ze trotseerden de regen en woonden op uitnodiging van de Franse president Emanuel Macron de plechtigheid bij.

In zijn toespraak, die wereldwijd op televisie werd uitgezonden, veroordeelde Macron nationalisme en haalde hij uit naar politici die nationalistische sentimenten oproepen. "Door onze eigen belangen na te jagen, zonder rekening te houden met anderen, wissen we precies datgene uit wat een natie het meest dierbaar is, wat haar leven geeft en haar groot maakt: haar morele waarden."

Macron spreekt bij herdenking in Parijs. Macron spreekt bij herdenking in Parijs.

Stenen gezicht

President Trump, tegen wie de woorden gericht leken, keek met een stenen gezicht vanaf de eerste rij toe. Het was niet het enige ongemakkelijke moment voor Trump.

Voorafgaand aan de plechtigheid slaagde op de Champs-Elysees een topless activiste van de feministische protestgroep Femen erin om de colonne waarin hij reed tot op een paar meter te naderen, voordat politieagenten haar tegenhielden.

Een tweede activiste werd aangehouden, toen ze over een dranghek wilde klimmen. Op haar borsten had ze 'Fake Peacemaker' geschreven.

Inna Sjevtsjenko, de leider van Femen, zei op Twitter dat de aanwezigheid van 'oorlogsmisdadigers' Trump, Poetin en Erdogan de herdenking van de wapenstilstand bezoedelden. 

Ook premier Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok waren in Parijs. Rutte noemde op Twitter de Eerste Wereldoorlog 'één van de zwartste bladzijdes in de menselijke geschiedenis'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`