100 jaar na WOI

Herdenking Parijs begint met topless protest tegen Trump

11 november 2018 12:30 Aangepast: 11 november 2018 13:30
Wereldleiders lopen naar de plek van de herdenking in Parijs. Beeld © AFP

Zo'n 70 wereldleiders zijn samengekomen in een regenachtig Parijs om bij de Arc de Triomphe het einde van de Eerste Wereldoorlog te vieren, nu honderd jaar geleden. De herdenking had een opmerkelijk begin: een topless demonstrant rende af op de stoet met auto's van president Trump.

'Fake peace maker', schreeuwde ze. De vrouw werd al snel van de weg getrokken door agenten. De feministische actiegroep Femen heeft bekend gemaakt achter de actie te zitten. 

Merkel, Poetin, Erdogan

De Franse president Macron heeft vele wereldleiders uitgenodigd voor de herdenking, zoals Angela van Merkel van Duitsland, de Russische president Vladimir Poetin en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Ook premier Mark Rutte en minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) zijn erbij.

Angela Merkel en Emmanuel Macron. Angela Merkel en Emmanuel Macron.

Miljoenen slachtoffers

In de verwoestende oorlog van 1914-1918 stierven bijna negen miljoen soldaten en meer dan zes miljoen burgers. In de oorlog stonden hoofdzakelijk Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland tegenover Duitsland en Oostenrijk-Hongarije.

'Als dit je koud laat, is er iets mis met je'

Het is precies 100 jaar geleden dat in Frankrijk de wapenstilstand werd getekend. Mensen die de Eerste Wereldoorlog bewust hebben meegemaakt leven niet meer. Toch zijn er nog mensen die er dagelijks mee bezig zijn, zoals de Nederlandse Jean-Paul.

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`