Tussentijdse verkiezingen

Senaatszetel onzeker: Florida moet stemmen hertellen

11 november 2018 07:23 Aangepast: 11 november 2018 08:00

De verkiezingsuitslag in Florida is toch 'too close to call'. Bij het tellen van de laatste stemmen voor de senaat en de gouverneur is het verschil zo klein, dat een hertelling wettelijk verplicht is.

De Republikein Rick Scott had de overwinning in de race om de senaat al opgeëist, toen leek dat hij de meeste stemmen zou gaan krijgen. Maar op dat moment waren nog niet alle stemmen geteld.

0,15 procent verschil

Nu ook de laatste stemmen bekend worden, heeft hij nog steeds de meeste stemmen, maar is zijn voorsprong zo klein dat er opnieuw geteld moet worden. Dat is verplicht zodra het verschil tussen twee kandidaten kleiner is dan een half procent. Bij deze strijd is het verschil veel kleiner: 0,15 procent. Dat komt in Florida neer op 12.500 stemmen. 

Ook in de strijd om de gouverneurspost in de staat speelt iets vergelijkbaars. Ook daar leek de Republikeinse kandidaat al gewonnen te hebben, maar bleken de laatst getelde stemmen er wel degelijk toe te doen. Daar is het verschil nu 0,41 procent en gaat opnieuw gestemd worden. 

Kan Trump samenwerken met links? - #TrumpUpdate 86

Naar wie de senaatszetel in Florida ook gaat: vast staat dat de Democraten in het Huis van Afgevaardigden wel een meerderheid hebben en dat er dus moet worden samengewerkt.

Geschiedenis als swing state

Florida heeft een lange geschiedenis als 'swing state'. De Republikeinen en Democraten ontlopen elkaar niet veel. En omdat het een van de grootste staten van de VS is, speelt de staat in presidentsraces dan ook vaak een cruciale rol.

Berucht is de presidentsverkiezing in het jaar 2000, toen Al Gore het opnam tegen George W. Bush. Florida gaf de doorslag en Bush won daar, maar het verschil was zo klein dat een hertelling nodig was en het zelfs noodzakelijk was om per stembiljet te kijken of de stem ook daadwerkelijk geldig was. Dat ging zo langzaam dat het hooggerechtshof uiteindelijk besloot dat de hertelling gestaakt moest worden en de oorspronkelijke uitslag bleef staan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rookwolken opgetrokken: dit betekent de uitslag van de midterm-verkiezingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`