189 slachtoffers

Zoektocht tweede zwarte doos Lion-toestel moeilijk door afnemend signaal

10 november 2018 14:25 Aangepast: 10 november 2018 14:26
Nog steeds worden er in de Javazee delen van het vliegtuig gevonden. Beeld © ANP

In de Javazee wordt hard gezocht naar de cockpitvoicerecorder van het verongelukte passagiersvliegtuig van Lion Air. Maar dat wordt een stuk moeilijker nu het geluidssignaal langzaam afneemt.

"Het signaal is moeilijk op te vangen en is aan het verdwijnen", zegt Haryo Satmiko van het Nationaal Comité voor Transportveiligheid in Indonesië. Er wordt nu nieuwe en meer gevoelige apparatuur ingezet om alsnog de tweede zwarte doos met gegevens van gesprekken in de cockpit terug te vinden.

Eerder werd de andere zwarte doos van het toestel al gevonden en geborgen. Hierin zijn de vluchtgegevens opgeslagen.

Neergestort

De vrijwel nieuwe Boeing 737 MAX 8 van Lion Air stortte eind oktober kort na het opstijgen neer in de Javazee. Alle 189 inzittenden kwamen om. De snelheidsmeter van het het neergestorte vliegtuig bleek het niet te doen. Dat hebben onderzoekers in Indonesië afgelopen week bekendgemaakt. 

Het vliegtuig was nog maar kort in gebruik. Lion Air heeft nog elf toestellen van hetzelfde model in gebruik. Die zijn allemaal extra gecontroleerd. Fabrikant Boeing heeft luchtvaartmaatschappijen en piloten uitgelegd hoe de technische fout gecorrigeerd kan worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`