Ga naar de inhoud
'Monumentale overwinning'

Schotland verplicht als eerste land LHBT-lessen op scholen

De Schotse premier Nicola Sturgeon tijdens de Pride in Glasgow. Beeld © Getty Images

Een unieke aanvulling in het lespakket van scholen in Schotland. Het land is het eerste ter wereld dat onderwijs over de LHBT-gemeenschap en homorechten verplicht stelt.

Het Schotse kabinet nam het wetsvoorstel gisteren aan. Voortaan moeten leraren onder meer les geven over de geschiedenis van LHBT-rechten en de verschillende homorechtenbewegingen. Ook moet er aandacht worden besteed aan homofobie en transfobie, meldt The Guardian

Pesten

Het doel van het uitgebreide lespakket is om pesten, vooroordelen en discriminatie tegen te gaan. Vooralsnog verandert alleen het lespakket van publieke scholen. Voor de privéscholen geldt de verplichting niet.

De Schotse vicepremier John Swinney kondigde het nieuws aan. "Schotland wordt al gezien als een van de meest progressieve landen in Europa wat betreft LHBT-gelijkheid. Ik ben blij dat we kunnen aankondigen dat we het eerste land ter wereld zijn dat LHBT-inclusief onderwijs gaat aanbieden" zei Swinney. "Het is essentieel dat het lespakket net zo divers wordt als de jonge mensen die op onze scholen zitten."

 

Homo's samen sterk op school:

02:36
Homo's, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en interseksuelen hebben het moeilijk op het VMBO. Ze krijgen daar het vaakst te maken met zaken als pesten, uitsluiting en geweld.
Sjaak
Lees ook:
Sjaak werd slachtoffer van anti-homogeweld, nu danst hij op de Pride

'Monumentale overwinning'

De groep 'Time for Inclusive Education' (tijd voor inclusief onderwijs) voerde sinds 2015 campagne om het onderwijs in Schotland diverser en meer inclusief te maken. Oprichter Jordan Daly noemt de beslissing van het Schotse kabinet een 'monumentale overwinning' voor de gemeenschap. "Dit laat de LHBT-jeugd zien dat ze in Schotland gewaardeerd worden", zegt Daly.

Uit hun onderzoek blijkt dat 9 van de 10 Schotten uit de LHBT-gemeenschap te maken heeft gehad met homofobie. Daarbij zei 27 procent van de ondervraagde LHBT'ers dat ze een poging tot zelfmoord hadden gedaan, als gevolg van het pesten. 

Schelden
Lees ook:
Schelden met 'kankerflikker' is geen homohaat: 'Duidelijk een generatiekloof'