Russische inmenging

Opvolger Sessions wil wél toezien op Rusland-onderzoek, zoals Trump wil

08 november 2018 19:18 Aangepast: 08 november 2018 22:41
Donald Trump Beeld © AFP

De Amerikaanse president Donald Trump ontsloeg gisteren zijn minister van Justitie Jeff Sessions omdat die zich niet wilde bemoeien met het strafrechtelijke onderzoek naar zijn verkiezingscampagne in 2016. De tijdelijke plaatsvervanger lijkt dat wél van plan.

Deze voorlopige minister van Justitie, Matt Whitaker, is in ieder geval niet van plan zich afzijdig te houden van het onderzoek dat speciaal aanklager Robert Mueller doet. Dat schrijft The Washington Post.

Die krant beroept zich op informatie van mensen uit de naaste omgeving van Whitaker. Deze personen denken ook dat hij geen enkele dagvaarding aan het adres van Donald Trump in deze zaak zal goedkeuren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Trump neemt met ontslag Sessions nieuwe stap richting stoppen van onderzoek'

Dat de Russen zich hebben gemengd in de verkiezingen staat vast. Aanklager Mueller kijkt nu of Trump zelf ervan wist of eraan mee deed. Vijf naaste medewerkers van Trump hebben schuld bekend of zelfs celstraf gekregen, deels voor het liegen over contacten die zij hadden met Russen.

De president heeft al lang kritiek op het onderzoek, een 'heksenjacht' noemde hij het.

'Trump krijgt het nu veel moeilijker'

Dit betekent de uitslag van de midterm-verkiezingen voor de Amerikaanse president Donald Trump.

Whitaker vervangt de ontslagen Jeff Sessions totdat diens opvolger is gevonden. Volgens CNN denkt Trump onder anderen aan Chris Christie, de voormalig gouverneur van New Jersey, of Pam Bondi, procureur-generaal van Florida. Beiden zijn loyale bondgenoten. De Amerikaanse nieuwszender meldde ook dat het team van Mueller begonnen is met het schrijven van het afrondende rapport.

Sessions trok zich terug uit het onderzoek van Mueller nadat hij in opspraak was geraakt door contacten met de Russische ambassadeur in de VS. Om de onpartijdigheid te onderstrepen, droeg hij de supervisie over aan de tweede man op het departement, Rod Rosenstein.

`