Motief onduidelijk

Dader schietpartij Californië in april onderzocht na verward gedrag

08 november 2018 18:30 Aangepast: 08 november 2018 19:00
Ian David Long.

De Amerikaanse politie heeft de man geïdentificeerd die afgelopen nacht een bloedbad aanrichtte in een bar in Californië. Het gaat om Ian David Long, een 28-jarige marineveteraan. Het motief is nog onduidelijk.

Long kwam bij de actie zelf ook om het leven. Volgens de politie pleegde hij waarschijnlijk met een handpistool zelfmoord.

Bij de politie zijn geen eerdere geweldsincidenten bekend van de schutter, wel zou de veteraan veel verkeersovertredingen hebben begaan. In april werd een incident gemeld over zijn geestelijke gezondheid.

'Machine gunner'

Long zat tussen augustus 2008 en maart 2013 bij de Amerikaanse marine. Hij was tussen november 2010 en juni 2011 een 'machine gunner' in Afghanistan, twee maanden later werd hij gepromoveerd tot korporaal. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Man schiet twaalf mensen dood in bar Californië

Volgens sheriff Geoff Dean ging de politie in april naar het huis van Long in Newbury Park. "Hij was enigszins bozig en gedroeg zich een beetje onredelijk." 

Vanwege dit verwarde gedrag schakelde agenten een speciaal crisisteam in, gespecialiseerd in hulp bij psychische problemen. "Onze specialist heeft toen met hem gepraat." Die zag geen reden om de man mee te nemen of in behandeling te nemen.

Omdat Long in Afghanistan heeft gediend, wordt gekeken of hij leed aan een posttraumatische stressstoornis. Maar volgens de politie waren daar in april geen aanwijzingen voor.

Motief onbekend

Wat Long afgelopen nacht bezielde is dus onduidelijk. Hij zou vannacht zo'n dertig schoten hebben gelost. Het dodental staat op dit moment op twaalf.

Toen Long de bar binnenliep en het vuur opende, waren er honderden mensen aanwezig in de horecazaak. Twee huilende vrouwen vertelden journalisten hoe opeens schoten klonken terwijl een linedance gaande was. Daarna zou paniek zijn uitgebroken. "We zagen schoten en rook. Hij schoot op alles, zelfs de speakers.''

Ooggetuigen schietpartij Californië: 'Schoten, heel veel schoten'

De bar was op het moment van de schietpartij afgeladen met tieners en studenten.

Er klonken nog steeds schoten toen de politie arriveerde. Een van de doden is de politieman die als eerste ter plaatse was.

Tankstation

Agenten die de bar binnengingen, ontdekten dat mensen zich overal hadden verstopt. Omstanders hadden een veilig heenkomen gezocht in toiletten en op zolder. Anderen waren weggerend en vroegen om medische hulp bij een nabijgelegen tankstation. Op foto's is te zien dat gevluchte mensen elkaar troosten en praten met de politie.

De plaats waar de schietpartij plaatsvond, in Thousand Oaks, ligt zo'n 50 kilometer ten westen van Los Angeles. In de getroffen bar stond een country-avond voor studenten op het programma.

Het bloedbad is de 307de schietpartij in de Verenigde Staten dit jaar waarbij tenminste vier doden vielen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Getuige schietpartij Californië: 'Ik rende, ik rende zo hard ik kon'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`