Miljoenen kijkers

Rap tegen militaire bewind gaat viral in Thailand: regime slaat terug

08 november 2018 00:00 Aangepast: 08 november 2018 00:14
Beeld © RAP AGAINST DICTATORSHIP - ประเทศกูมี / YouTube

Rap Against Dictatorship. Zo heet de Thaise rapgroep die met snoeiharde teksten fel uithaalt naar het militaire bewind van het land. Hun eerste muziekvideo is een enorme hit.

In de twee weken dat de video op YouTube staat, is deze al meer dan 30 miljoen keer bekeken. Voor een muziekvideo in Thailand is dit ongekend veel. In de zwart-wit-video genaamd 'Prathet ku mee' (wat mijn land heeft) uitten elf rappende jongeren felle kritiek op het militaire regime van het land.

Geen verkiezingen

De populariteit is opmerkelijk omdat dat Thailand een autoritaire staat is waar al jaren geen verkiezingen meer zijn geweest. De premier wordt door het leger aangesteld en corruptie is zeer gewoon.

"Het land waar de regering onaantastbaar is, waar de politie de wet gebruikt om mensen te bedreigen", zo rapt een van de jongeren, terwijl hij onherkenbaar in beeld is.

Verwijzing naar bloedbad

De meeste rappers bedekken hun gezicht, vermoedelijk voor hun veiligheid. In de video wordt ook een lijk afgebeeld dat met een stoel wordt geslagen, terwijl het publiek juicht vanaf de zijlijn.

Dit is een verwijzing naar een bloedbad in 1976 in Bangkok, toen tientallen studenten die voor de democratie zijn, werden vermoord door het leger.

Onderdrukkend regime

Het hoofd van het Thaise leger die in 2014 een staatsgreep leidde, is nu premier van het land en leidt een onderdrukkend regime. Media worden gecensureerd, grote politieke bijeenkomsten zijn verboden en kritiek op de overheid of het leger wordt niet getolereerd.

De Thaise premier reageerde op de muziekvideo door te zeggen dat iedereen die deze video zou delen daar 'de gevolgen van zou ondervinden'. De nationale politiechef ontkrachtte dit door duidelijk te maken dat er geen arrestaties zullen plaatsvinden. 

Reactievideo

In plaats daarvan lijkt het militaire bewind namelijk in de tegenaanval te gaan met een eigen rapvideo genaamd Thailand 4.0. In deze video wordt de economische situatie in het land geprezen en wordt er opgeroepen tot samenwerking.

Deze video is echter niet zo’n groot succes en wordt op sociale media belachelijk gemaakt.

Afkeur groeit

Dat de groep Rap Against Dictatorship veel heeft losgemaakt in Thailand is in ieder geval wel duidelijk. Of dit echter het begin is van meer verzet tegen het militaire regime moet nog blijken.

Het Thaise leger heeft al sinds de eerste staatsgreep in 1932 de touwtjes stevig in handen. Dit zal waarschijnlijk niet snel veranderen. Toch blijkt uit de populariteit van de video dat afkeur van het regime groeit onder de bevolking.

'Verkiezingen in 2019'

De staatsgreep uit 2014 was al de derde in 25 jaar tijd, in een land waar het leger altijd het laatste woord heeft gehad in de politiek. Sindsdien zijn er geen verkiezingen meer geweest.

Het militaire bewind heeft beloofd dat verkiezingen zullen plaatsvinden in februari van 2019, maar het valt te betwijfelen of deze eerlijk zullen verlopen.

RTL Nieuws / Thomas van Linge

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore