Midterms VS

Historische zeges: moslima's en homoseksuele politici aan de macht in VS

07 november 2018 10:19 Aangepast: 07 november 2018 10:54
Een paar van de kandidaten die tijdens de midterms geschiedenis schreven met hun overwinning. Beeld © Getty Images/AFP

De eerste openlijk homoseksuele gouverneur, de jongste gekozen vrouw in het Congres ooit en de eerste vrouwelijke moslims met een zetel in het Congres. Bij de tussentijdse parlementsverkiezingen in de Verenigde Staten is door kandidaten geschiedenis geschreven.

Bij de 'midterms' in de Verenigde Staten hebben de Republikeinen hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, de Amerikaanse Tweede Kamer, moeten afstaan aan de Democraten. De Partij wist wel de meerderheid in de Senaat, de Eerste Kamer van de VS, te behouden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Democraten veroveren Huis van Afgevaardigden

Bij de tussentijdse verkiezingen stond een recordaantal vrouwen als kandidaat op de stembiljetten. Het waren dan ook vooral vrouwen die deze midterms met hun winst geschiedenis schreven.

Jongste vrouw ooit in Congres

De 29-jarige Democrate Alexandria Ocasio-Cortez is de jongste vrouw in het Congres ooit. Afgelopen juni won ze al verrassend de Democratische 'primary' in New York. Ze versloeg toen een mannelijke Democraat die al twintig jaar congreslid was. 

Alexandria Ocasio-Cortez tijdens haar verkiezingsfeest. Alexandria Ocasio-Cortez tijdens haar verkiezingsfeest.

Ocasio-Ortez, die een jaar geleden nog barvrouw was, kreeg nationale aandacht toen haar campagnevideo viral ging. Elise Stefanik was voor Ocasio-Cortez de jongste vrouw in het Congres. Zij won in 2014 op 30-jarige leeftijd een zetel.

Eerste openlijk homoseksuele gouverneur 

De Democratische Jared Polis is in zijn staat Colorado gekozen als gouverneur. Polis is getrouwd met een man, met wie hij twee kinderen heeft. Hij is de eerste openlijk homoseksuele politicus in de VS die tot gouverneur is gekozen.

Jared Polis, de nieuwe gouverneur in de staat Colorado. Jared Polis, de nieuwe gouverneur in de staat Colorado.

Twee keer eerder had de VS gouverneurs uit de LGBT-gemeenschap. Tijdens de verkiezingen in 2016 werd de biseksuele Kate Brown gouverneur van Oregon. De Democratische gouverneur van New Jersey, Jim McGreevey, is ook homoseksueel. Hij kwam echter pas tijdens zijn gouverneurschap in 2004 uit de kast.

Ilhan Omar uit Minneapolis. Ilhan Omar uit Minneapolis.

Eerste vrouwelijke moslims in Congres

Bij de verkiezingen hebben vrouwelijke moslims voor het eerst zetels in het Congres gewonnen. Het gaat om Rashida Tlaib uit Michigan en Ilhan Omar uit Minneapolis. Tlaib is ook de eerste Palestijns-Amerikaanse in het Congres, voormalig vluchteling Omar de eerste Somalisch-Amerikaanse. 

Debra Haaland en Sharice Davids Debra Haaland en Sharice Davids

Eerste vrouwelijke Native Americans 

Advocaat Sharice Davids uit Kansas en Debra Haaland uit New Mexico zijn eerste vrouwelijke Native-Americans in het Congres. Davids is ook nog eens het eerste lesbische congreslid uit Kansas.

Ayanna Pressley wordt congreslid voor Massachusetts. Ayanna Pressley wordt congreslid voor Massachusetts.

In de staat Massachusetts is de overwinning van kandidaat Ayanna Pressley historisch. Ze wordt de eerste zwarte afgevaardigde voor de staat in het Huis van Afgevaardigden. Hetzelfde geldt voor Jayana Hayes. Zij is de eerste zwarte vrouw die haar staat Connecticut representeert in het Congres.

Vrouwen schreven geschiedenis

Ook Marsha Blackburn en Janet Mills schrijven met hun overwinning geschiedenis in hun thuisstaten. Blackburn is de eerste vrouwelijke senator uit Tennessee, Janet Mills de eerste vrouwelijke senator uit Maine. 

Blackburn kreeg nationale aandacht toen zangeres Taylor Swift, die zich normaal niet uitlaat over de politiek, op Instagram liet weten Blackburns opponent te steunen.

De nieuwe leden van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat worden in januari beëdigd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De verkiezingen in de VS gaan vooral over de vrouw

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`