Tegenvaller voor Trump

Democraten veroveren Huis van Afgevaardigden

07 november 2018 05:28 Aangepast: 07 november 2018 06:42
Beeld © AFP

De Amerikaanse kiezers zetten een rem op de rechtse agenda van Donald Trump. Zij geven de macht in het Huis van Afgevaardigden aan de Democraten. Het is een politieke tegenslag voor de Republikeinen en president Trump. Amerika-correspondent Erik Mouthaan: ''De kiezer heeft Trump afgestraft.''

De Democraten waren al wekenlang de favoriet voor winst. Sinds 2010 hadden de Republikeinen het Huis van Afgevaardigden, de Amerikaanse Tweede Kamer, in handen. Nu zij daar de macht verliezen, moet Donald Trump samenwerken met de linkse Democratische Partij.
 
Het is een nederlaag voor de rechtse agenda van de president. Sinds zijn verkiezing in 2016 kon hij veel van zijn plannen gemakkelijk door het parlement loodsen. Nu zijn partij daar de meerderheid verliest, zal dat een stuk lastiger worden.
 

Senaat

Er stonden ook andere publieke functies op het stembiljet. In de Senaat, de machtige Eerste Kamer van de VS, wisten de Republikeinen wél hun meerderheid te behouden. In de Senaat stond maar een derde van de zetels op het spel, die vooral in handen waren van de Democraten - en dan ook nog in staten waar president Trump zeer populair is. Naar verwachting krijgen zij er zelfs een paar zetels bij. Dit is in lijn met wat veel politicologen voorspeld hadden.
 
Ook in veel regionale verkiezingen wisten de Democraten soms te stunten. In Kansas, een oerconservatieve plattelandsstaat, wist een Democraat het gouverneurschap te veroveren. Maar het was niet overal feest voor links. Senaatsraces die Democraten hoopten te winnen, bijvoorbeeld in Texas en Florida, werden in hun nadeel beslist. Het verleidde veel politieke duiders op de nieuwszenders ertoe om al snel te zeggen dat er van een zogeheten 'golf', waarbij het land in één ruk een andere politieke koers inzet, geen sprake was.

Opluchting

Maar uiteindelijk konden de Democraten toch opgelucht adem halen, zegt Amerika-correspondent Erik Mouthaan. ''De kiezers hebben Trump afgestraft. Een democratisch Huis van Afgevaardigden zal dienen als een rem op Trumps beleid. Ook zullen er nu allerlei onderzoeken naar hem worden gestart. Daar zal Trump niet blij mee zijn.''
 
Democraten zullen tevreden zijn. Ze hebben geleverd waar ze al sinds de overwinning van Trump van droomden: een links Huis van Afgevaardigden. De komende jaren zal het flink gaan knallen tussen het Congres en het Witte Huis.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore