Ga naar de inhoud
Illegaal

Tanzania arresteert tien mannen omdat ze homo zouden zijn

Gouverneur Paul Makonda kondigde een taskforce aan tegen homo's in het land Beeld © AFP

De politie heeft op het Tanzaniaanse eiland Zanzibar tien mannen gearresteerd omdat ze homo zouden zijn. Dit deden ze na een tip over een homohuwelijk op het strand, zegt Amnesty International.

De arrestaties volgen na een uitspraak van Paul Makonda, regionaal commissaris van de miljoenenstad Dar es Salaam. Hij kondigde een 'taskforce' aan om onder meer homoseksuelen te identificeren en te straffen. Makonda zei al een lijst te hebben met namen van vermeende homo's.

De regering distantieerde zich gisteren van die uitspraak.

Toch
Lees meer
Toch geen jacht op homo's in Tanzania

Nu zijn toch tien mannen opgepakt, laat Amnesty weten. "Dit is schokkend", schrijven zij in een reactie. "Deze afschuwelijke aanval op Tanzaniaanse mensen die simpelweg hun mensenrechten uitoefenen, laat het gevaar zien van de opruiende en discriminerende retoriek van politici."

Gedwongen anaal onderzoek

De mannen worden vastgehouden op een politiebureau op het eiland Unguja. Amnesty is bang dat de tien opgepakte mannen gedwongen anaal worden onderzocht. "Dat is een methode van de overheid om seksuele activiteit tussen twee mannen te bewijzen. Dit mag niet gebeuren." De mensenrechtenorganisatie pleit ervoor dat de mannen direct worden vrijgelaten.

Homoseksualiteit is volgens de wet illegaal in Tanzania. Wie veroordeeld wordt, kan een gevangenisstraf krijgen tot dertig jaar.