Slachtoffers terreurgroep

Duizenden lichamen in 200 massagraven in oud-IS-gebied Irak

06 november 2018 11:15 Aangepast: 06 november 2018 11:18

In gebieden in Irak waar terreurgroep Islamitische Staat de scepter zwaaide, zijn meer dan 200 massagraven gevonden. Daarin zijn lichamen gevonden van onder anderen vrouwen, kinderen, gehandicapten en ouderen.

Dat staat in een nieuw rapport van de Verenigde Naties. Die gaan ervan uit dat de mensen die in de graven zijn gevonden slachtoffers zijn van IS. In de graven lagen ook lichamen van politieagenten en Iraakse militairen die streden tegen de terreurgroep.

6000 tot 12.000 lichamen

Hoeveel lichamen er in de graven lagen, is moeilijk te zeggen omdat nog maar 28 van de 202 graven zijn geruimd. De schatting is dat het in totaal om 6000 tot 12.000 lichamen gaat. In het kleinste graf, bij Mosul, werden acht slachtoffers gevonden, in het grootste graf, ook bij Mosul, naar schatting 4000.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

'IS-strijders hebben mijn leven verwoest, nu help ik hun kinderen'

IS had tussen juni 2014 en december 2017 de macht in delen van het noorden en westen van Irak. De graven zijn gevonden in vier provincies in de buurt van de grens met Syrië: Ninewa, Kiruk, Salah al-Din en Ambar.

Genocide

De VN spreekt over systematische en wijdverspreide oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid en genocide. Toen de groep daar de macht had, werden inwoners geterroriseerd en mensen publiekelijk geëxecuteerd.

Eerder zei de VN al ervan uit te gaan dat IS in Irak bijna 33.000 mensen heeft vermoord. 55.000 mensen raakten door toedoen van de terreurorganisatie gewond.

Oorlogswees in Irak: 'Ik wil dat er nooit meer oorlog komt'

Rahaf verloor haar gezin bij een bombardement gericht op IS in de Iraakse stad Mosul. Alarmerend veel kinderen als Rahaf moeten nu zien te leven met angst, depressies en verdriet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore