Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Buitenland

May is meerderheid definitief kwijt: 'Politieke chaos in Groot-Brittannië'

09 juni 2017 07:40 Aangepast: 27 juli 2017 22:00
Theresa May Beeld © ANP

Het is zeker: de Britse premier Theresa May haalt geen absolute meerderheid in het Lagerhuis. "Het is een politieke chaos", zegt correspondent Anne Saenen.

Na het tellen van 633 van de 650 kiesdistricten was duidelijk dat de Conservatieve Partij van May geen absolute meerderheid meer kon halen. Anne Saenen: "May ging uit van extra zetels, in plaats daarvan verliest ze. Dit is een ongelooflijke uitslag. May is haar meerderheid in het Lagerhuis kwijt."

Onderhandelingen brexit later?

May schreef nieuwe verkiezingen uit, omdat ze met een verkiezingszege sterker zou staan in de onderhandelingen met de Europese Unie over een brexit. Maar ze verloor. "Op 19 juni zouden de onderhandelingen over de brexit beginnen, maar de grote vraag is of dat wel doorgaat. Er zal eerst een oplossing moeten komen voor de politieke chaos", zegt Saenen. 

Om een meerderheid te krijgen in het Lagerhuis moet May een coalitiepartner zoeken. Maar dat is volgens Anne Saenen niet eenvoudig: "De Britse politiek is niet gewend aan coalities. Het is een gepolariseerd stelsel. Britten houden van één sterke leider. Nu komen alle plannen van May ter discussie te staan."

Positie May

De positie van May als premier staat onder druk. Leider Jeremy Corbyn van de Labour-partij riep premier May meteen op te vertrekken. "Mensen hebben gestemd voor hoop en tegen bezuinigingen. De premier wilde een mandaat. Dat heeft ze: verloren stemmen, verloren zetels, verloren vertrouwen."

Ook vanuit de eigen partij van May gaan al stemmen op dat ze moet opstappen. Om 11.00 uur Nederlandse tijd reageert ze. Het zou Anne Saenen niet verbazen als ze vertrekt: "Haar campagne was een regelrechte ramp. Ze lijdt enorm gezichtsverlies." 

Meer op rtlnieuws.nl:
Gegokt en verloren: 'Positie Theresa May aanzienlijk verzwakt'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore