Piepsignaal

Zwarte doos rampvliegtuig gevonden

01 november 2018 06:06 Aangepast: 01 november 2018 06:10
Nabestaanden van de vliegramp bij gevonden spullen van de inzittenden van het verongelukte toestel. Beeld © AFP

Duikers die op zoek zijn naar de resten van het in zee gestorte vliegtuig van de Indonesische vliegmaatschappij Lion Air, hebben een zwarte doos van het toestel gevonden. Volgens de duiker die het apparaat vond is deze in goede staat.

"We hebben een duidelijk piepsignaal opgevangen dat steeds sterker klinkt. Dat duidt op de aanwezigheid van de zwarte dozen", zei Haryo Satmiko de ondervoorzitter van het Indonesische Raad voor Transportveiligheid, kort voordat duikers een van de twee zwarte dozen boven water haalden. Het is nog niet duidelijk of het gaat om de doos met de vluchtgegevens of om de cockpit voicerecorder.

Data op zwarte dozen kunnen uitsluitsel geven over de oorzaak van een vliegtuigongeluk.

Een deel van de romp van het neergestorte vliegtuig van Lion Air in Indonesië werd dinsdagavond gelokaliseerd met sonar. Duikers probeerden sindsdien de romp te bereiken. Vanochtend werd de zoektocht hervat.

Technisch probleem

De vrijwel nieuwe Boeing 737 MAX 8 van Lion Air stortte maandagmorgen na het opstijgen neer in de Javazee. Het toestel vloog tijdens een vlucht de avond ervoor al onregelmatig toen het een 'technisch probleem' ondervond. De crash is waarschijnlijk de op één na zwaarste vliegramp van het land. Er waren 189 mensen aan boord.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zoektocht naar verongelukt vliegtuig Indonesië nog zonder resultaat

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`