Toch vrijspraak

Pakistaans hof verwerpt doodstraf 'godslasterlijke' christelijke vrouw

31 oktober 2018 08:35 Aangepast: 31 oktober 2018 11:33
Woedende extremistische Pakistaanse moslims protesteren in Lahore tegen de vrijspraak van Asia Bibi. Beeld © AFP

De Pakistaanse Asia Bibi is vrijgesproken van godslastering. De christelijke vrouw was voor dat feit door een Pakistaanse rechtbank ter dood veroordeeld, maar het hooggerechtshof heeft die straf omgezet in vrijspraak.

In 2010 kreeg Bibi van een lagere rechtbank als eerste vrouw de doodstraf volgens een blasfemiewet in het hoofdzakelijk islamitische land. De zaak veroorzaakte internationaal ophef.

Ruzie met moslima

De moeder van vier kinderen zou denigrerende opmerkingen hebben gemaakt over de profeet Mohammed na een ruzie over drinkwater met een moslima uit haar dorp. Bibi heeft dat altijd ontkend en zegt dat ze valselijk is beschuldigd.

De voorzitter van het hooggerechtshof verwees in zijn uitspraak naar de Koran. Hij stelde dat tolerantie een van de basisprincipes van de islam is. De advocaat van Bibi prees het hof omdat het niet is bezweken onder de druk: "Dit is geweldig nieuws voor Pakistan en de wereld.''

Woede over uitspraak 

De beslissing van het hof leidde in Pakistan meteen tot opschudding. De radicaal-islamitische TLP-partij vindt dat de betrokken rechters zelf de dood verdienen. Aanhangers van de partij blokkeerden uit protest wegen in Karachi en Lahore.

De TLP zat ook achter de grootschalige protesten in Pakistan vanwege de cartoonwedstrijd over profeet Mohammed die Geert Wilders wilde organiseren. Wilders blies uiteindelijk de cartoonwedstrijd af.

Volgens critici wordt de blasfemiewet geregeld misbruikt om religieuze minderheden te vervolgen.

Protesten in Pakistan om cartoonwedstrijd Wilders

Twee kleine extreem-islamistische partijen hebben in Pakistan geprotesteerd tegen Nederland. De demonstranten zijn boos vanwege Geert Wilders' cartoonwedstrijd.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Vreugde in Pakistan om afblazen cartoonwedstrijd: 'Dit is onze overwinning'

'Gebeden verhoord'

De veroordeling van de vrouw maakte ook in de Tweede Kamer veel los. In antwoord op Kamervragen zegde toenmalig minister van Bert Koenders van Buitenlandse Zaken destijds toe zich te blijven inzetten voor Bibi.

Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie reageerde via Twitter opgetogen over het bericht dat Bibi is vrijgesproken. "Het recht heeft gezegevierd en gebeden zijn verhoord'', aldus Segers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`