Schietpartij synagoge

Moslimorganisaties halen 150.000 euro op voor Joodse slachtoffers Pittsburgh

30 oktober 2018 09:10 Aangepast: 30 oktober 2018 09:22
Bij de synagoge in Pittsburgh wordt gerouwd Beeld © AFP

Twee Amerikaanse moslimorganisaties hebben inmiddels ruim 150.000 euro opgehaald voor de Joodse slachtoffers van de schietpartij in Pittsburgh. De organisaties willen op deze manier 'het kwade beantwoorden met het goede'.

Robert Bowers schoot afgelopen zaterdag binnen een paar seconden elf onschuldige mensen dood in de Tree of Life-synagoge. Hij sloeg met maar liefst vier wapens toe, toen de ochtenddienst net begonnen was. Het doel van Bowers: zoveel mogelijk Joden doden.

Geld voor begrafenis

"Er is geen plaats voor dit soort haat en geweld in Amerika", zeggen de twee moslimorganisaties die de handen ineen hebben geslagen voor de Joodse slachtoffers. Ze willen met het geld de vele gewonden helpen, maar ook de begrafeniskosten dekken van de elf slachtoffers en zo hun familie bijstaan. "Geld zal hun geliefden niet terugbrengen, maar we hopen de lasten die ze hebben zo wel te verminderen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Joseph (90) overleefde schietpartij synagoge: 'Ik zag overal lichamen'

'Aanval op alle religies' 

"Via deze campagne hopen we een boodschap over te brengen van eenheid tussen de Joodse en de moslimgemeenschap. Want toen ik het nieuws zag, dacht ik: dit had heel goed ook in een moskee kunnen gebeuren", zei Tarek El-Messidi tegen The Washington Post. Hij benadrukt dat de aanval op de Joodse gemeenschap, een aanval op alle religies is. "We hopen dat deze crowdfunding zorgt voor een gevoel van veiligheid en vrede." 

Het doel van de campagne lag op zo'n 22.000 euro, maar dat werd binnen zes uur al gehaald. Inmiddels hebben ruim vierduizend mensen gedoneerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore