Schietpartij Pittsburgh

Joseph (90) overleefde schietpartij synagoge: 'Ik zag overal lichamen'

29 oktober 2018 12:44 Aangepast: 29 oktober 2018 13:16
In de synagoge in Pittsburgh wordt gerouwd Beeld © AFP

Hij dacht dat er iets omviel in de synagoge, dat hij de klap van een omgevallen kapstok hoorde. Was het maar waar. Want toen Joseph Charny zich omdraaide, zag hij een man staan in de deuropening. Het bleek Robert Bowers te zijn, die binnen een paar seconden elf onschuldige mensen doodschoot.

Bowers veroorzaakte zaterdag een bloedbad in de synagoge in het Amerikaanse Pittsburgh. Hij sloeg met maar liefst vier wapens toe in de Tree of Life-synagoge, waar op dat moment de ochtenddienst net begonnen was.

Joseph Charny (90) was ook bij de dienst aanwezig. Hij kan het navertellen, elf anderen niet. 

'Overal lichamen'

Op het moment dat Joseph de man in de deuropening zag, dacht hij maar aan één ding: schuilen. Hij bukte en even later zag hij een ware tragedie. "Toen ik terug omhoog keek, lagen er plotseling overal lichamen. Ik wilde daar niet blijven", zegt Joseph tegen The Washington Post.

Het verhaal gaat verder na de video.

De 90-jarige man rende voor zijn leven, terwijl Bowers nog steeds kogels afvuurde. Joseph komt al sinds 1955 bij de synagoge. Omdat hij alle hoekjes en gaatjes kent, wist hij in veiligheid te komen. "De synagoge is nogal ingewikkeld. Het is ooit als een klein gebouw begonnen, maar werd steeds weer verbouwd. Het kent dus veel verborgen ruimtes, die hebben we opgezocht om ons te verstoppen", zegt hij tegen de krant.

Verstopt tussen verhuisdozen

Terwijl Joseph zich tussen de verhuisdozen verstopte, was het in de synagoge muisstil. Hij had geen idee hoe lang hij daar moest blijven zitten. "We wisten: als we te snel weggaan, overleven we het misschien niet." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Synagogeschutter 'wil alle Joden dood hebben'

Inmiddels ging Bowers kamer voor kamer af, op zoek naar Joden. Dat was namelijk zijn doel, zei hij later tegen het zwaarbewapende SWAT-team dat hem overmeesterde na een vuurgevecht. "Alle joden moesten dood." 

'Compleet verdoofd'

Bij de kamer van Joseph wist hij niet meer te komen. Na de vele angstige momenten, werd hij buiten opgewacht door de hulpdiensten. "Op het begin voelde ik me compleet verdoofd, nu voel ik me dankbaar. Ik hoef je niet te vertellen hoe verschrikkelijk dit allemaal is geweest."

Dit is het populairste wapen van Amerikaanse massamoordenaars

Veel schutters in de Verenigde Staten die een bloedbad aanrichten gebruiken de AR15, net zoals Bowers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore