Bondskanselier stopt

Angela Merkel niet herkiesbaar

29 oktober 2018 10:21 Aangepast: 29 oktober 2018 14:22
Beeld © AFP

Bondskanselier Angela Merkel heeft nu zelf ook gezegd dat ze afstand doet van haar CDU-voorzitterschap na het massale stemmenverlies bij de verkiezingen in de deelstaat Hessen.

Zij liet weten alleen nog kanselier te blijven tot het einde van haar zittingsperiode. Ze zei ook dat ze niet langer op zoek is naar een ander politiek ambt. Eerder lieten partijbronnen haar plannen al doorschemeren.

'Duitsland is Merkel-moe'

"Merkel voelt aan dat het tijd is om het partijvoorzitterschap aan een ander over te dragen", zegt correspondent Jeroen Akkermans. "Ik denk niet dat ze zin heeft in een nederlaag. Alle tekenen wijzen erop dat ze de partijverkiezingen in december sowieso zou verliezen. Ze neemt nu zelf de keuze, voordat iemand anders het voor haar doet."

In Duitsland zwelt de kritiek op het beleid van Merkel aan. "Er wordt haar een aantal dingen kwalijk genomen, zoals het vluchtelingenbeleid, maar ook de samenwerking in de regering met de SPD bevalt een hoop mensen niet. Verder storen veel kiezers zich aan het gekonkel tussen de CDU en CSU van Horst Seehofer."

En niet te vergeten, Merkel is al dertien jaar - sinds 2005 - aan het bewind. "Er is sprake van enige regeermoeheid. Veel mensen vinden het voor haar tijd om te gaan", zegt Akkermans. Hij verwacht dat ze nog wel even bondskanselier is. De regering van CDU, CSU en SPD zit pas een jaar en vooral SPD staat op verlies. Om die reden wil de partij geen nieuwe verkiezingen. "Maar als de coalitie uiteenvalt, is Merkel weg", zegt Akkermans.

Merkels opvolger kan al begin december op het partijcongres van de CDU in Hamburg worden gekozen. Merkel staat sinds 2000 aan het hoofd van de CDU en is sinds november 2005 bondskanselier van de Bondsrepubliek Duitsland. Ze zou wel bondskanselier willen blijven. Tot nu toe heeft zij altijd verklaard dat het partijvoorzitterschap en het kanselierschap bij dezelfde persoon moeten liggen.

Friedrich Merz Friedrich Merz

Voormalig CDU/CSU-fractieleider Friedrich Merz wil zich kandidaat stellen voor het CDU-voorzitterschap. Het Duitse persbureau heeft dit uit kringen rond Merz vernomen. De voormalige rivaal van Merkel had zich de afgelopen jaren teruggetrokken uit de actieve politiek.

Grote verliezen

Net als eerder de zusterpartij CSU in Beieren, leed de CDU in Hessen grote verliezen. In de loop van de dag zullen de partijcommissies in Wiesbaden en Berlijn de gevolgen van het resultaat bespreken.

De CDU kreeg in Hessen 27 procent van de stemmen. Dat is de slechtste uitslag sinds 1966. Bij de vorige verkiezing in 2013 steunde ruim 38 procent van de stemmers de christendemocraten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore