Wrakstukken gevonden

Lion Air-toestel met 189 mensen aan boord stort neer in Javazee

29 oktober 2018 05:14 Aangepast: 29 oktober 2018 07:33
Reddingswerkers hebben brokstukken in de Javazee gevonden. Beeld © AFP

In Indonesië is een passagiersvliegtuig van luchtvaartmaatschappij Lion Air met 189 mensen aan boord neergestort in de Javazee. Gevreesd wordt dat niemand de crash heeft overleefd.

Wrakstukken van de Boeing 737 MAX 8 zijn gevonden op zo'n 70 kilometer afstand van de Indonesische hoofdstad.

Drie kinderen

"We hebben reddingsvesten, telefoons en delen van het vliegtuig ontdekt'', zegt een woordvoerder van de reddingsdienst. Het wrak ligt naar schatting op een diepte van zo'n 35 meter.

 Aan boord van het vliegtuig waren 181 passagiers, onder wie drie kinderen en acht bemanningsleden, melden lokale functionarissen.

13 minuten na opstijgen

Het toestel stortte neer tijdens een vlucht van Jakarta naar Pangkal Pinang op het eiland Bangka, vlak bij Sumatra. De bestemming is een populaire plek voor toeristen.

Kort na vertrek rond 06.20 uur (lokale tijd) zou het mis zijn gegaan. Het vliegtuig verloor 13 minuten na het opstijgen het contact met de luchtverkeersleiding, zegt directeur Edward Sirait van Lion Air.

"We kunnen op dit moment geen commentaar geven", zegt Sirait. "We proberen alle informatie en gegevens te verzamelen."

Nederlanders aan boord?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt of er Nederlanders aan boord waren van het passagiersvliegtuig van luchtvaartmaatschappij Lion Air dat in de Javazee is neergestort. Het ministerie laat weten dat het de situatie op de voet volgt.

Nieuw toestel

Lion Air is de grootste particuliere vliegtuigmaatschappij van Indonesië. Het bedrijf werd onlangs van de zwarte lijst gehaald door de Europese Commissie. De vloot bestaat uit 112 toestellen van Boeing en Airbus.

Het betreffende vliegtuig was nog maar kort in gebruik, laat het bedrijf weten. De piloot en copiloot hadden samen 11.000 vlieguren gemaakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`