Nieuwe president

Extreemrechtse Bolsonaro wint presidentsverkiezingen Brazilië

28 oktober 2018 23:04 Aangepast: 29 oktober 2018 08:35
President Bolsonaro wil de Amazone economisch ontwikkelen. Beeld © EPA

In Brazilië heeft de extreemrechtse Jair Bolsonaro de presidentsverkiezingen gewonnen. Dat heeft de Braziliaanse kiesraad bekendgemaakt. Zo'n 97 procent van de stemmen is geteld, waarbij 55 procent naar oud-militair Bolsonaro ging.

Hij ligt daarmee ruim voor op zijn linkse uitdager, Fernando Haddad van de Arbeiderspartij (PT). Hij kreeg 45 procent van de stemmen. In totaal mochten ongeveer 147 miljoen Brazilianen een stem uitbrengen.

Verandering

De Brazilianen zijn het geweld, de economische malaise en de corruptie helemaal zat en hopen dat Bolsonaro zijn belofte van verandering kan waarmaken.

De 63-jarige oud-legerleider wordt met zijn omstreden standpunten de 'Tropische Trump' genoemd. Hij wil criminaliteit snoeihard aanpakken en laat zich negatief uit over vrouwen en homo's. Trump heeft Bolsonaro inmiddels gefeliciteerd met zijn overwinning, zo schrijft Bolsonaro op zijn Facebookprofiel.

"Vanaf nu wordt niet meer geflirt met socialisme, communisme, populisme en links-extremisme. Nu zullen we leiden met God", schreef hij ook. "We wisten waar Brazilië naar op weg was en nu weten we waar we naartoe willen."

Gevaar voor democratie

Bolsonaro houdt de linkse Arbeiderspartij, onder leiding van zijn rivaal Fernando Haddad, verantwoordelijk voor alle corruptieschandalen en het extreme geweld. Zo werden in Brazilië vorig jaar bijna 64.000 moorden gepleegd. Bolsonaro gaat dat allemaal oplossen, hopen zijn aanhangers. 

Critici vinden Bolsonaro een gevaar voor de democratie. Toch kiest een meerderheid van de Brazilianen voor de harde aanpak van Bolsonaro. Op 1 januari neemt hij het stokje over van de huidige president Temer. 

Correspondent Sandra Korstjens over winst Bolsonaro:

"De winst van Bolsonaro betekent een conservatieve ruk naar rechts voor Brazilië", zegt Zuid-Amerika-correspondent Sandra Korstjens. "Maar hoe het land er straks precies uit gaat zien, wordt afwachten. Zijn tegenstanders zijn bang, omdat hij zijn bewondering voor de militaire dictatuur nooit onder stoelen of banken heeft gestoken. Maar Bolsonaro heeft aangegeven dat hij de grondwet ten alle tijde zal respecteren."

Minder geweld in Brazilië? Presidentskandidaat Bolsonaro wil meer wapens

Niet minder, maar meer wapens, zijn volgens hem de oplossing.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore