Schietpartij Pittsburgh

Synagogeschutter 'wil alle Joden dood hebben'

28 oktober 2018 14:55 Aangepast: 28 oktober 2018 15:03
De Tree of Life synagoge waar elf mensen werden doodgeschoten. Beeld © AFP

Robert Bowers, de man die ervan wordt verdacht elf mensen te hebben doodgeschoten in een synagoge in Pittsburgh, denkt dat Joden genocide plegen. Ook wil hij 'alle Joden dood hebben'.

Genocide

Dat blijkt uit de aanklacht tegen hem die openbaar is gemaakt. Bowers schoot acht mannen en drie vrouwen dood tijdens een naamgevingsceremonie in de Tree of Life synagoge in Pittsburgh (Pennsylvania). Hij werd uiteindelijk neergeschoten door de politie en kon daarna worden ingerekend.

Bowers deed zijn uitspraken over Joden tegen een agent die zijn verwondingen verzorgde, blijkt uit het document. "Hij wilde alle Joden dood hebben en zei ook dat zij genocide pleegden tegen zijn volk."

Ernstig gewond

In de aanklacht worden ook meer details beschreven van de schietpartij. Kort na tien uur 's ochtends kreeg het alarmnummer 911 de eerste hulptelefoontjes binnen. 'We worden aangevallen', zouden de bellers hebben gezegd. Een van de eerste twee agenten die te hulp schoten werd neergeschoten door Bowers, de ander raakte gewond.

Een speciaal team vond Bowers uiteindelijk op de derde verdieping van de synagoge. Daar schoot hij meerdere keren op twee andere politiemensen. Een van hen raakte daarbij ernstig gewond. Twee andere mensen, een man en een vrouw, werden eveneens verwond door Bower.

Doodstraf

De schutter kan de doodstraf krijgen, heeft minister van Justitie Jeff Sessions gezegd. Robert Bowers wordt vervolgd voor meerdere strafbare feiten, waaronder een haatsmisdrijf.

Verwerpelijk en weerzinwekkend

"Haat en geweld op basis van religie kunnen geen plaats hebben in onze samenleving", zei Sessions. "Deze vermeende misdaden zijn verwerpelijk en volkomen weerzinwekkend in het licht van de waarden van deze natie."

Bowers is gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump: 'Gewapende beveiliger had schutter synagoge kunnen tegenhouden'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Israël: 'Bloedbad Pittsburgh grootste antisemitische misdaad in VS-historie'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`