Bombrief

Bompakketten verstuurd naar CNN en oud-presidenten

24 oktober 2018 16:25 Aangepast: 24 oktober 2018 21:24
De woning in Chappaqua. Beeld © AFP

De Amerikaanse geheime dienst heeft bompakketten onderschept die per post onderweg waren naar Bill en Hillary Clinton en oud-president Barack Obama. Ook bij het kantoor van CNN in New York zou een verdacht pakketje zijn bezorgd.

De bommen zouden lijken op het explosief dat maandag werd gevonden bij het huis van miljardair George Soros. Het Witte Huis zou, in tegenstelling tot eerdere berichten, géén verdacht pakketje hebben ontvangen, meldt een bron aan Reuters.

'Geen moment in gevaar geweest'

"Als voormalige presidenten openen de Clintons en Obamas niet zelf hun post", zegt correspondent Erik Mouthaan. "Je kan ook niet een pakketje op hun drempel achterlaten. Zij zelf zijn geen moment in gevaar geweest."

Een van Soros' medewerkers vond het in de brievenbus. Soros woont in Westchester County, New York, niet ver van de Clintons. 

Intimideren

Burgemeester Bill de Blasio van New York beschouwt het sturen van explosief materiaal naar CNN als een 'daad van terreur'. Dat zei hij tijdens een persconferentie. "Wat we hier vandaag zagen was een poging tot terroriseren. Dit is duidelijk een daad van terreur gericht op het intimideren van onze vrije pers en de leiders van dit land."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Explosief in brievenbus miljardair George Soros

De 88-jarige Soros, een uit Hongarije afkomstige Holocaustoverlevende, zet zich in voor de verspreiding van democratie en versterking van de rechtstaat. Door zijn activisme en joodse achtergrond is hij een geliefd doelwit van conservatieve en extreemrechtse groeperingen en een veelvuldig onderwerp van samenzweringstheorieën. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bompakket CNN was gericht aan voormalige CIA-baas

Correspondent Erik Mouthaan over de bompakketten:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore