Onderzoekers hebben voor het eerst kleine plastic deeltjes gevonden in menselijke ontlasting. In poepmonsters van acht personen van over de hele wereld werden microplastics gevonden.
Dat blijkt uit Oostenrijks onderzoek dat vandaag is gepresenteerd.
Dagboek
De deelnemers aan de Oostenrijkse studie waren drie mannen en vijf vrouwen tussen de 33 en 65 jaar oud, afkomstig uit Nederland, Finland, Groot-Brittannië, Italië, Polen, Rusland, Japan en Oostenrijk.
Zij hielden een week een dagboek bij van wat ze aten en dronken. Daarna werd hun ontlasting onderzocht. Alle deelnemers aten in die week voedsel dat in plastic was verpakt en dronken uit plastic flesjes. De meerderheid at vis of ander voedsel uit de zee. Geen van hen was vegetarisch.
Plasticdeeltjes kleiner dan 5 millimeter worden microplastics genoemd. Die komen voor in make-up, maar worden vooral veroorzaakt door slijtage van grote stukken plastic.
Verschillende soorten plastic
In de ontlasting van alle acht deelnemers werden microplastics gevonden. Per 10 gram ontlasting werden gemiddeld 20 plastic deeltjes gevonden. Er werden negen verschillende soorten plastic aangetroffen.
Een van de onderzoekers benadrukt dat door de kleine onderzoeksgroep er geen verband kan worden gelegd tussen eet- en drinkgewoonten en de blootstelling aan microplastics.
Poep meten
Dick Vethaak is onderzoeker naar microplastics bij de Vrije Universiteit. Hij is niet betrokken bij dit onderzoek, maar vindt de uitkomsten interessant. "Het geeft aan dat we heel breed zijn blootgesteld aan microplastics. Die krijg je meer binnen via de lucht, dan via eten. Het is afkomstig van onder meer gordijnen en muurverf."
Volgens hem wordt er in dit onderzoek niets gezegd over het inademen van de microplastics. Hij relativeert de uitkomsten ook enigszins. "Je kan het wel in je poep meten, maar dat wil niet zeggen dat het ook in je organen zit."
Hij wijst op het belang van verder onderzoek naar de gezondheidseffecten van de aangetoonde microplastics.
Treurig gezicht: plasticsoep voor de kust van Bali:
