'Berecht verdachten'

President Erdogan: gruwelijke moord op journalist Khashoggi was gepland

23 oktober 2018 11:47 Aangepast: 23 oktober 2018 14:29
President Erdogan.

Volgens de Turkse president Erdogan wijst alles er op dat de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in het consulaat van Saoedi-Arabië uitgebreid is voorbereid.

Erdogan stelde dat Saudi-Arabië nog het nodige heeft uit te leggen. Riyad heeft toegegeven dat Khashoggi is gedood in het Saudische consulaat in Istanbul, maar zei ook dat dat gebeurde tijdens een gevecht. Die uitleg werd direct in twijfel getrokken.

18 daders

De Turkse leider stelde dat een Saudisch team voor de dood van Khashoggi in Turkije is aangekomen. Ook zou het camerasysteem van het consulaat onklaar zijn gemaakt. Erdogan wil onder meer weten wie het team naar zijn land heeft gestuurd en wie de lokale handlanger is die het lichaam zou hebben weggewerkt.

Erdogan wil dat de 18 Saoedische verdachten van de moord op de journalist Jamal Khashoggi in Turkije worden berecht omdat de moord heeft plaatsgevonden in het Saoedische consulaat in Istanboel.

Correspondent Olaf Koens: 'Niet de beloofde naakte waarheid'

Midden-Oosten-correspondent Olaf Koens hoorde niet heel veel nieuws in de toespraak van de Turkse president. "Gisteren beloofde Erdogan de 'volledige en naakte waarheid' over de moordzaak. Dat is er niet gekomen. Erdogan bevestigde wel veel zaken die al naar buiten waren gekomen. Enkele details wisten we nog niet, zoals het 'moordteam' dat in drie groepen naar Turkije kwam en dat een aantal van die mannen voorafgaand aan de moord al in het bos zijn geweest waar nu wordt gezocht naar de stoffelijke resten van Jamal Khashoggi."

Ook opvallend volgens Koens is het vertrouwen dat Erdogan uitsprak in de huidige koning en impliciet dus niet in de kroonprins. Die laatste wordt vaak in verband gebracht met de moord.

Op 2 oktober ging Khashoggi, die in Saoedi-Arabië bekendstond als een kritische journalist, in Istanbul het consulaat binnen. Hij had een afspraak om papieren voor zijn huwelijk op te halen. Hij kwam nooit meer naar buiten.

De Turkse regering wist meteen te melden dat hij was vermoord in het consulaat, door een uit Saoedie-Arabië ingevlogen doodseskader, dat hem binnen opwachtte.

Lange tijd ontkende Saoedi-Arabië dat Kashoggi was vermoord in het consulaat. Sterker: hij zou gewoon levend het gebouw hebben verlaten. Vrijdagavond kwam er voor het eerst een omslag: De Saoedische regering erkende voor het eerst dat de kritische journalist was gedood 'bij een vechtpartij'

Zo probeerde deze dubbelganger de moord op Khashoggi te verdoezelen:

Gister kwam deze video naar buiten van de dubbelganger van Khashoggi.

Verdachten aangehouden maar nog veel raadsels rondom dood Khashoggi:

Er zijn nog veel onbeantwoorde vragen rond de dood van Khashoggi.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo probeerde deze dubbelganger de moord op Khashoggi te verdoezelen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`