Nalatigheid

Machinist ramptrein Taiwan geeft fout toe, schakelde snelheidsbegrenzer uit

23 oktober 2018 10:24 Aangepast: 23 oktober 2018 10:42
Overzicht van de ravage na de ontsporing van de trein. Beeld © AFP

De machinist van de trein die zondag in Taiwan ontspoorde, heeft toegegeven dat hij verantwoordelijk is voor het uitschakelen van de automatische snelheidsbegrenzer. 

Dat systeem kon daardoor niet ingrijpen toen de snelheidslimiet werd overschreden. De machinist wordt inmiddels verdacht van nalatigheid.

Snelheid verloren

Hij gaf voor de rechtbank in het gebied Yilan toe de begrenzer te hebben uitgezet nadat de trein eerder snelheid had verloren. Hij had volgens de rechtbank het systeem weer moeten aanzetten bij de volgende stop.

Enorme ravage: eerst beelden treinongeluk Taiwan

Bij het ongeluk ontspoorden zes wagons die op hun kant terechtkwamen.

De advocaat van de machinist stelde dat zijn cliënt wist dat hij het systeem weer had moeten activeren.

'Iets mis in de trein'

De bestuurder deed dat uiteindelijk niet omdat hij de handen vol had aan overleg over een ander probleem dat invloed had op de snelheid van de trein. "Hij gaf toe dat hij nalatig was, maar wil één ding benadrukken: er was iets mis met de trein", zegt de advocaat.

De passagierstrein ontspoorde zondag in het noordoosten van het land. Achttien mensen kwamen om het leven, nog eens 187 personen raakten gewond. Het voertuig had volgens onderzoekers een snelheid van ongeveer 140 kilometer per uur, op een plek waar zo'n 70 kilometer per uur was toegestaan.

De machinist raakte zelf gewond bij de crash en is inmiddels op borgtocht vrijgekomen. Hij mag het land niet verlaten. Het hoofd van het overheidsteam dat de ramp onderzoekt, zei eerder nog dat onduidelijk is waarom de snelheidsbegrenzer niet had gewerkt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Veel doden en gewonden bij treinongeluk Taiwan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore