Verdwijning in consulaat

Saoedi-Arabië: moord Khashoggi was grote vergissing

21 oktober 2018 19:07 Aangepast: 23 oktober 2018 10:03
Een demonstrant voor het Saoedische consulaat in Istanbul toont een foto van de vermoorde journalist Jamal Khashoggi. Beeld © AFP

De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir zegt dat de moord op journalist Jamal Khashoggi in het consulaat in Istanbul een 'grote en ernstige vergissing' was.

Hij beloofde diens familie dat de verantwoordelijken zullen worden gestraft.

'Een vreselijke fout'

"Dit is een vreselijke fout. Dit is een vreselijke tragedie. Onze condoleances gaan uit naar hen, we voelen hun pijn", zei Jubeir in een interview met de Amerikaanse nieuwszender Fox News.

Jubeir voegde eraan toe dat de regering niet weet hoe Khashoggi is vermoord in hun consulaat of waar zijn lichaam is. Volgens hem werd Khashoggi werd benaderd door een 'Saoedisch veiligheidsteam'' toen hij het consulaat binnenkwam. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tijdlijn: dit gebeurde tot nu toe in de vermissingszaak van Jamal Khashoggi

Opgewacht door doodseskader

Op 2 oktober ging de Kashoggi, die in Saoedi-Arabië bekendstond als een kritische journalist, in Istanboel het consulaat binnen. Hij had een afspraak om papieren voor zijn huwelijk op te halen. Hij kwam nooit meer naar buiten. De Turkse regering wist meteen te melden dat hij was vermoord in het consulaat, door een uit Saoedie-Arabië ingevlogen doodseskader, dat hem binnen opwachtte.

"Hij is gedood in het consulaat, we weten niet in detail hoe, we weten niet waar het lichaam is", zei Jubeir. "We zijn vastbesloten om de onderste steen boven te krijgen.''

Vriend verdwenen Saoedische journalist: 'Hij is in stukken gehakt'

Jamal Kashoggie schreef kritisch over het regime in Saudi-Arabië en vluchtte daarom vorig jaar naar Turkije. Hij keerde niet meer terug toen hij zijn huwelijkspapieren op ging halen bij het consulaat.

Lang ontkend

Lange tijd ontkende Saoedi-Arabië dat Kashoggi was vermoord in het consulaat. Sterker: hij zou gewoon levend het gebouw hebben verlaten. Vrijdagavond kwam er voor het eerst een omslag: De Saoedische regering erkende voor het eerst dat de kritische journalist was gedood 'bij een vechtpartij'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore