Ga naar de inhoud
Moord in consulaat

Verloofde Khashoggi: 'Jouw prachtige lach zal altijd in mijn ziel blijven'

Jamal Khashoggi in mei van dit jaar. Beeld © Getty Images

"Ze namen jouw lichaam weg uit mijn wereld, maar jouw prachtige lach zal altijd in mijn ziel blijven." Hatice Cengiz schrijft een emotionele tweet over haar verloofde, Jamal Khashoggi. Daarbij plaatst ze een video van de vermoorde journalist.

Twee weken onzekerheid

Saoedi-Arabië heeft gisteren na ruim twee weken onzekerheid bevestigd dat Khashoggi vermoord is in het Saoedische consulaat in Istanbul. Dat zou zijn gebeurd nadat er een gevecht was uitgebroken tussen hem en mensen die hij daar ontmoette. Anderen zeggen echter dat hij werd opgewacht, gemarteld en vermoord. Khashoggi was in het consulaat om papieren op te halen die hij nodig had voor zijn aanstaande huwelijk.

Op geluidsopnamen zou zijn te horen dat de consul aanwezig was toen Khashoggi gemarteld werd. "Doe dat buiten, jullie brengen me zo in moeilijkheden", zou hij gezegd hebben tegen degenen die Khashoggi mishandelden. 

Saoedische rechter

De Saoedische minister van Justitie zei vandaag dat de dood van Khashoggi door een Saoedische rechter zal worden behandeld, omdat hij is overleden op Saoedisch grondgebied. Achttien mensen zijn in verband met het onderzoek opgepakt.

Premier Mark Rutte wil dat 'de onderste steen boven komt' over de dood van de journalist. Daarmee sluit Rutte zich aan bij de oproep van Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk om snel duidelijkheid te verschaffen over wat er precies is gebeurd.