Inmenging

Amerika klaagt Russische aan voor nepnieuwscampagne

19 oktober 2018 20:53 Aangepast: 20 oktober 2018 00:12
Beeld © ANP

Russische inlichtingendiensten zouden zich ook inzetten om de aanstaande verkiezingen voor het congres te beïnvloeden. Zeker één hooggeplaatste Russische wordt aangeklaagd.

Deze vrouw, Elena Aleksevna Khoesyaynova, zou leiding hebben gegeven aan een desinformatiecampagne. Voor miljoenen dollars kocht haar team advertenties op sociale media, poste gepromote berichten op Facebook, die extra hoog op ieders tijdlijn komen, en zette Amerikaanse nepwebsites op.

Verdeeldheid aanwakkeren

Die hadden allemaal als doel om de verdeeldheid in de Amerikaanse samenleving verder aan te wakkeren.  Ze gingen over racisme, wapenbezit of over American Footbal-spelers die knielen tijdens het volkslied. Allemaal onderwerpen die de samenleving in de VS tot op het bot verdelen. 

Volgens de openbare aanklager gingen de Russen daarbij 'buitengewoon ver' om het te laten lijken of al die berichten afkomstig waren van gewone Amerikanen. 

Cyberaanvallen

De Amerikaanse veiligheidsdiensten zijn ook bezorgd over het toenemend aantal cyberaanvallen op de lokale overheden met als schijnbaar doel de verkiezingen te frustreren.

Vanuit onder meer China, Rusland en Iran zou er geprobeerd zijn in te breken in de systemen, maar die konden allemaal worden afgeslagen. 

De trollenfabriek: hier komt Russisch fake news vandaan

Russische inlichtingendiensten zijn al langer druk met hun desinformatiecampagne, met name rond de Amerikaanse verkiezingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore