Tegen de grond

Trump prijst geweld van collega tegen Guardian-journalist: 'Goeie vent'

19 oktober 2018 11:11 Aangepast: 19 oktober 2018 12:06
Donald Trump tijdens zijn speech in Montana. Beeld © ANP

President Donald Trump heeft opvallende uitspraken gedaan over een incident waarbij zijn collega Greg Gianforte vorig jaar betrokken was. Die sloeg toen journalist Ben Jacobs van The Guardian. "Elke man die iemand zo tegen de grond kan smijten, is mijn soort man."

Trump was gisteren in de Amerikaanse staat Montana om zijn collega Matt Rosendale te steunen. Uiteindelijk waren het Trumps uitspraken over congreslid Greg Gianforte die de show stalen.

Gianforte kwam vorig jaar in slecht daglicht te staan, toen op een audio-opname te horen was hoe hij journalist Ben Jacobs van The Guardian sloeg.

Taaie vent

Tijdens zijn toespraak vertelde de president hoe Gianforte de journalist op de grond smakte. "Iemand die dat zo doet, is mijn soort man", zei hij, terwijl hij de beweging die Gianforte gemaakt zou hebben, imiteerde.

"Greg is slim. En trouwens, worstel nooit met hem. Dat snap je. Nooit", lachte de president. "Greg is een taaie vent. Een goede vent."

Slechte timing

De uitspraken van Trump komen op een gevoelig moment.

Het Witte Huis staat onder nationale en internationale druk nu Trump weigert om Saoedi-Arabië te veroordelen, ondanks groeiend bewijs dat de leider, kroonprins Mohammed bin Salman, opdracht gaf voor de gevangenschap van kritische journalist Jamal Khashoggi. 

Miniatuurvoorbeeld
Verdwenen journalist

Trump: 'Saoedische kroonprins weet niets over verdwenen Khashoggi'

Excuses verwacht

In een statement zegt redacteur van The Guardian John Mulholland: "De president van de Verenigde Staten heeft vanavond een aanslag op een Amerikaanse journalist bejubeld die voor de Guardian werkt. Om een aanslag op een journalist toe te juichen die gewoon zijn werk deed is een aanslag op onze vrijheid van meningsuiting, door iemand die een eed heeft afgelegd om die vrijheid juist te verdedigen."

"In de nasleep van de moord op Jamal Khashoggi, nodig je hiermee andere aanslagen op journalisten uit, zowel hier als elders op de wereld, waar journalisten vaak groter risico lopen. We hopen dat nette mensen deze uitspraken afkeuren en dat de president zich hiervoor zal verontschuldigen."

Tegen de grond gesmakt

Het incident gebeurde op 24 mei 2017.  Een team van Fox News journalisten zag de aanval op Jacobs. Volgens hen pakte Gianforte de journalist met twee handen bij zijn keel, toen deze hem kritische vragen stelde. "Vervolgens smeet hij Jacobs tegen de grond. We keken vol ongeloof toen Gianforte de journalist begon te slaan", zeiden de ooggetuigen eerder tegen The Guardian.

Jacobs werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht en behandeld voor een elleboog blessure. Zijn bril was kapot. "Hij smeet me naar de grond", zei Jacobs eerder. "Dit is het raarste dat me ooit is overkomen tijdens politiek verslaggeving."

Miniatuurvoorbeeld
Verdwenen journalist

Turkse politie zoekt naar resten Khashoggi in bos bij Istanbul

Miniatuurvoorbeeld
Verdwenen journalist

'Turkije heeft bewijs in beeld en geluid van doodmartelen journalist door Saoedi's'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore