Lange rijen

'Historische dag' in Canada: wiet legaal te koop

17 oktober 2018 13:59 Aangepast: 17 oktober 2018 13:59
Archieffoto Beeld © AFP

Even naar de winkel voor wat boodschappen. "Oh, en doe er ook een zakje cannabis bij alsjeblieft." Zo makkelijk is het vanaf vandaag om in Canada marihuana te kopen nu het is gelegaliseerd.

Mensen juichen, staan in rijen voor de kassa en toeteren in hun auto's. Er wordt enthousiast gereageerd op het feit dat marihuana vanaf vandaag legaal verkrijgbaar is. Speciale 'wietwinkels' openden precies om twaalf uur 's nachts voor het eerst hun deuren.

'Historische dag'

"Dit ga ik echt niet oproken, ik zal het voor altijd bewaren", zegt Ian Power tegen nieuwszender CNN. Hij was een van de eersten die de drugs legaal kocht in de winkel op deze, zoals hij zelf zegt, 'historische dag'. "We schrijven geschiedenis vandaag."

De afgelopen jaren werd privégebruik van wiet net als in Nederland gedoogd, maar nu is het helemaal vrijgegeven. Dat gebeurde met de wet die in juni van dit jaar werd aangenomen door de Senaat. Daarin staat hoe Canadezen drugs mogen telen en verkopen. Premier Justin Trudeau wilde de drugs legaliseren zodat er beter toezicht kan komen op de productie en distributie van marihuana.

Vier planten in huis

Een Canadees mag met de wet nu maximaal 30 gram cannabis in het openbaar bij zich hebben. Thuis mogen ze vier planten hebben staan. De drugs meenemen naar een ander land, is wel verboden. 

Canadezen die eerder waren veroordeeld voor het bezit van 30 gram wiet of minder krijgen gratie vanwege de legalisering van de drugs. De overtreding wordt van hun strafblad afgehaald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore