Audiofragmenten

Saoedische consul zou bij marteling Khashoggi zijn geweest: 'Doe dit buiten'

17 oktober 2018 10:40 Aangepast: 17 oktober 2018 10:44
Een demonstrant voor het Saoedische consulaat in Istanbul toont een foto van de vermoorde journalist Jamal Khashoggi. Beeld © AFP

De Saoedische consul in Turkije zou op de hoogte zijn geweest van de marteling van journalist Jamal Khashoggi. Sterker nog, hij zou erbij aanwezig zijn geweest.

Dat schrijft de Turkse krant Yeni Safak, die zich baseert op een audiofragment waarop de marteling te horen zou zijn.

'Houd je kop'

Volgens de krant is ook consul Mohammed al-Otaibi op de opnamen te horen. "Doe dit buiten, jullie brengen me zo in moeilijkheden", zou hij hebben gezegd tegen degenen die Khashoggi mishandelden. 

Het antwoord zal hem niet hebben bevallen: "Houd je kop als je Saoedi-Arabië levend terug wilt zien", zou een van de aanwezigen hem toegesnauwd hebben.

Vriend verdwenen Saoedische journalist: 'Hij is in stukken gehakt'

Journalist Jamal Khashoggi keerde niet meer terug toen hij zijn huwelijkspapieren op ging halen bij het Saoedische consulaat in Istanbul. Hij zou gemarteld zijn, en vermoord.

Spoorslags naar Riyad

De krant meldt dat de consul na de moord op Khashoggi spoorslags naar de Saoedische hoofdstad Riyad is vertrokken.

Volgens de Turkse autoriteiten staat het vast dat Khashoggi twee weken geleden is gemarteld en vermoord in het Saoedische consulaat in Istanbul. Zijn lichaam zou in stukken zijn gezaagd en zijn weggevoerd.

Sporen weggewerkt

Turkse forensische experts hebben de afgelopen dagen het Saoedische consulaat in Turkije nauwgezet onderzocht. De Turkse president Erdogan zei naar aanleiding daarvan dat delen van het consulaat kort geleden waren overgeschilderd.

Dat zou kunnen betekenen dat de Saoedi's geprobeerd hebben sporen van de marteling weg te werken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Verdachten verdwijning Khashoggi te linken aan Saoedische kroonprins'

Betrokkenheid ontkend

Saoedi-Arabië heeft tot nu toe elke betrokkenheid bij de verdwijning van Khashoggi ontkend.

Maar Amerikaanse media melden dat het Saoedisch koningshuis op het punt zou staan een verklaring naar buiten te brengen waarin staat dat de dood van Khashoggi te wijten is aan een 'uit de hand gelopen ondervraging'. 

Khashoggi was een criticaster van het Saoedische koningshuis, met name van de zeer ambitieuze kroonprins Mohammed bin Salman.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Erdogan over Khashoggi: Saoedisch consulaat overgeschilderd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore