Cijfers Wereldbank

Armoede: één op tien wereldburgers leeft van minder dan 1,64 euro per dag

17 oktober 2018 08:34 Aangepast: 17 oktober 2018 09:02
Armoede in Honduras

Ruim een kwart van de mensheid heeft dagelijks niet meer dan 3,20 dollar (2,76 euro) te besteden. Bijna de helft moet het stellen met minder dan 5,50 dollar (4,75 euro) per dag.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Wereldbank. Ook in rijke landen blijft armoede een probleem, al was het alleen maar omdat de prijzen van alles daar hoger liggen.

Extreme armoede: 1,64 euro per dag

De Wereldbank hoopt in 2030 de allerergste armoede te hebben uitgebannen. De grens daarvan is vastgesteld op 1,90 dollar (1,64 euro) per dag. Volgens de meest recente Wereldbankcijfers uit 2015 zit nog circa een tiende van de wereldbevolking onder die grens.

Het aantal mensen in extreme armoede loopt al een tijdje terug, maar de daling gaat de laatste jaren wel steeds minder hard.

Ruim een miljoen Nederlanders leven in armoede

De groep Nederlanders die langdurig onder de armoedegrens zit, groeit nog steeds. Maar waar ligt die armoedegrens dan precies en wanneer zit je langdurig in armoede? Peter van Zadelhoff weet hoe het zit.

Situatie in Nederland

Het risico dat iemand in Nederland te maken krijgt met armoede of sociale uitsluiting is de afgelopen tien jaar gestegen, bleek eerder deze week nog uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

In 2008 ging het nog om 14,9 procent van de Nederlanders, vorig jaar was dat 17 procent, ofwel meer dan 2,8 miljoen mensen. 

Voor alleenstaanden in Nederland lag de armoededrempel vorig jaar op ruim 14.000 euro, oftewel zo'n 44,50 dollar (38,48 euro) per dag, en voor een stel met twee kinderen op bijna 30.000 euro. Dat laatste komt overeen met een slordige 95,30 dollar (82,40 euro) per dag.

In 1944 opgericht

  • De Wereldbank, met hoofdkwartier in Washington, werd in 1944 opgericht, tegelijk met het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
  • Een van de eerste taken van de organisatie was het bevorderen van de wederopbouw in Europa na de Tweede Wereldoorlog.
  • Tegenwoordig probeert de Wereldbank wereldwijd mensen uit de armoede te tillen, door het verstrekken van kredieten en expertise.
  • Andere thema's bij de organisatie zijn bijvoorbeeld de klimaatverandering en ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.
Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Juf en meester zien armoede bij kinderen vaak niet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore