Verdwijning

'Verdachten verdwijning Khashoggi te linken aan Saoedische kroonprins'

17 oktober 2018 06:28 Aangepast: 17 oktober 2018 06:35
Een van de verdachten (links op de vliegtuigtrap) en de kroonprins in Madrid. Beeld © AFP

De mannen die ervan verdacht worden betrokken te zijn bij de verdwijning van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi, zijn rechtstreeks te linken aan de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Dat schrijft The New York Times.

Een van de verdachten reisde met de kroonprins over de hele wereld, zo is te zien op foto's die de krant heeft verzameld. Hij is samen met hem te zien in Madrid, Boston, Houston en bij de VN.

Beveiligingsteam

Drie anderen zouden onderdeel zijn van het beveiligingsteam van de kroonprins, meldt de krant op basis van ooggetuigen en documenten. De vijfde verdachte is een arts die verbonden is aan het Saoedische ministerie van Binnenlandse Zaken.

Kroonprins Bin Salman ontkent betrokkenheid bij de moord op Khashoggi. Hij heeft geen idee wat er is gebeurd met de verdwenen journalist, zo heeft hij de Amerikaanse president Donald Trump verzekerd.

Khashoggi verdween twee weken geleden toen hij een bezoek bracht aan het Saoedische consulaat in Istanbul. Hij was daar om wat papieren te regelen.. De Turkse autoriteiten denken dat hij is vermoord. Amerikaanse media melden dat Riyad 'op korte termijn' zal toegeven dat Khashoggi is overleden tijdens een volkomen uit de hand gelopen ondervraging.

IMF-baas niet naar conferentie

Volgende week is er een grote investeringsconferentie in Saoedi-Arabië. Veel deelnemers hebben na de verdwijning van Khashoggi afgezegd. Ook IMF-baas Christine Lagarde. Ze heeft haar geplande trip naar het Midden-Oosten uitgesteld, waarbij ze onder meer de Saoedische hoofdstad Riyad zou aandoen.

Een reden voor het uitstel werd niet gegeven. Zaterdag zei Lagarde nog dat ze 'geschokt' was door de berichten, maar toen geen reden zag om haar reis te cancelen.

Vriend verdwenen Saoedische journalist: 'Hij is in stukken gehakt'

Jamal Khashoggi schreef kritisch over het regime in Saoedi-Arabië en vluchtte daarom vorig jaar naar Turkije.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`