Wachten op Saoedi's

Erdogan over Khashoggi: Saoedisch consulaat overgeschilderd

16 oktober 2018 13:38 Aangepast: 16 oktober 2018 15:31
Een politiecordon rond de Saoedische ambassade in Istanbul. Beeld © AFP

In het Saoedische consulaat in Istanbul zijn de afgelopen dagen diverse delen overgeschilderd. Dat zegt de Turkse president Tayyip Erdogan.

In het consulaat verdween twee weken geleden journalist Jamal Khashoggi, een criticaster van het Saoedische koningshuis.

Gemarteld en vermoord

Er zijn sterke aanwijzingen dat hij in het consulaat is ondervraagd, gemarteld en vermoord door een groepje Saoedi's dat eerder die dag in twee kleine vliegtuigen naar Turkije was gekomen.

Vriend verdwenen Saoedische journalist: 'Hij is in stukken gehakt'

In het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanbul zou volgens de Turkse politie een journalist zijn vermoord. Jamal Khashoggi schreef kritisch over het regime in Saoedi-Arabië en vluchtte daarom vorig jaar naar Turkije.

Erdogan kwam met zijn verklaring nadat de Turkse politie het consulaat negen uur lang had onderzocht. Hij liet ook weten dat er gezocht was naar chemische stoffen in het gebouw.

'Uit de hand gelopen'

Een Turkse diplomatieke bron meldt dat het onderzoek wordt uitgebreid naar de woning van de Saoedische consul. Turkse tv-stations hebben eerder beelden getoond van een groot voertuig dat twee uur na de vermissing wegreed bij de consulaire woning.

Het lijkt er steeds meer op dat de Saoedische regering op het punt staat om met een verklaring te komen over de dood van Khashoggi. Daarin zou staan dat de journalist om het leven zou zijn gekomen bij een 'uit de hand gelopen ondervraging' waarvan het koningshuis 'niets wist'. Dat meldt CNN.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Blok noemt berichten over moord journalist Khashoggi 'zeer, zeer ernstig'

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Bezoek minister Hoekstra aan Saoedi-Arabië op losse schroeven

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`