Twaalf doden

Duizenden inwoners rampgebied Frankrijk geëvacueerd

15 oktober 2018 19:17 Aangepast: 15 oktober 2018 20:11
Beeld © AFP

Duizenden mensen zijn geëvacueerd uit het gebied in Frankrijk dat is ondergelopen door zware regenval. Er zijn honderden brandweerlieden en negen helikopters ingezet om mensen te redden in het zuidelijke departement Aude, onder meer van de daken van hun huizen.

Het noodweer heeft het leven gekost aan zeker twaalf mensen. De autoriteiten spraken eerder over dertien doden, maar stelde dat aantal later naar beneden bij. Nog eens acht mensen raakten gewond.

Er zaten vanavond nog zo'n 3300 huishoudens zonder stroom. Ook bleven scholen in Aude dicht in verband met het noodweer en zijn veel wegen afgesloten.

Het getroffen gebied. Het getroffen gebied.

Auto's meegesleurd

De televisie toonde beelden van straten die in woeste rivieren waren veranderd. Auto's werden door het water meegesleurd. Volgens de autoriteiten viel afgelopen nacht evenveel regen als normaal in een halfjaar.

Het plotse noodweer overviel mensen in hun slaap. Er vielen meerdere doden in de gemeente Trèbes. Ook de plaatsen Villardonnel en Villegailhenc zijn hard getroffen. "Het is hier net een oorlogsgebied. Het dorp is min of meer afgesneden van de buitenwereld", zei een inwoner van die laatste plaats.

Edouard Philippe Edouard Philippe

Premier Edouard Philippe is naar het rampgebied gevlogen om medewerkers van de hulpdiensten te ontmoeten. President Emmanuel Macron zei op een persconferentie dat het hele land meeleeft met de getroffenen.

Afgelopen donderdag had zware regenval in Zuid-Frankrijk ook al twee slachtoffers geëist. Toen werden in de plaats Sainte-Maxime aan de Côte d'Azur verschillende auto's in de Middellandse Zee gespoeld, de twee werden dood in een auto ontdekt.

Fransen verrast door dodelijk noodweer: 'Ineens stond het tot aan mijn middel'

Auto's werden weggesleurd door het water en hele straten stonden blank. In een paar uur viel net zoveel regen als normaal in een paar maanden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore