Buitenland

Spanning loopt op in Brussel en Londen: 'Het zijn cruciale dagen'

14 oktober 2018 19:05 Aangepast: 15 oktober 2018 10:06
Onderhandelaars Dominic Raab van het VK (l) en Michel Barnier van de EU moeten eruit zien te komen samen. Beeld © Getty

Er is nog geen deal over de scheidingsvoorwaarden tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Er blijven enkele grote punten onopgelost, zo is de EU-ambassadeurs zondagavond verteld over de stand van zaken van de brexitonderhandelingen. Er is sprake van vooruitgang, na intensieve onderhandelingen, melden bronnen.

De onderhandelingen vinden plaats in de aanloop naar een top van regeringsleiders die aanstaande woensdag begint. De Britse minister van brexitzaken, Dominic Raab, was dit weekend naar Brussel gekomen om te praten met de hoofdonderhandelaar, Michel Barnier. Er waren 'face-to-face' gesprekken nodig, om grote problemen op te lossen.

'Er is sprake van vooruitgang'

Eerder deze week zei Barnier dat de partijen het voor 80 tot 85 procent met elkaar eens zijn. Als er een resultaat is, dan moet dat eerst langs de politieke hoofdsteden, inclusief Londen. De brexit staat gepland voor maart 2019.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Diplomaten tussen hoop en vrees over brexitonderhandelingen

"Er is sprake van vooruitgang", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Genoeg vooruitgang om diplomaten van alle EU-landen bij elkaar te roepen."

Vanavond komt 'Coreper' bij elkaar. Zo heet het comité van Permanente Vertegenwoordigers. Morgen is er ook een bijeenkomst, dinsdag komen de ministers bij elkaar en woensdag zijn de regeringsleiders aan de beurt. 

Grens tussen Ierland en Noord-Ierland

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk onderhandelen al anderhalf jaar over de voorwaarden waaronder de Britten de EU gaan verlaten. De eerste drie zaken die in ieder geval geregeld moeten zijn, zijn de financiële afwikkeling, de bescherming van burgerrechten na de brexit en er moet een oplossing komen voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

Over die eerste twee zaken zouden de partijen al voor een groot deel eens zijn geworden. Moeilijkste punt blijft de Ierse en Noord-Ierse grens. "De EU wil per se de garantie dat daar geen harde grens komt", zegt Fons Lambie. "Het ligt heel gevoelig, er is jaren om gevochten. Niemand wil een grens met slagbomen, maar hoe die grens er dan uit moet komen te zien, dat is nog steeds onduidelijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte 'voorzichtig optimistisch' over vorderingen brexit

Hoe reageert Londen?

Ook is maar zeer de vraag of een eventuele deal door de Britse politiek geaccepteerd gaat worden. "Als het deze week lukt om een deal over de scheiding te bereiken, dan is de vraag: hoe wordt er in Londen gereageerd? Houdt premier May genoeg steun? Gaan alle 27 EU-landen akkoord?" 

Als het allemaal lukt deze week om een akkoord te bereiken, dan is de kans op een ordelijke brexit wat groter. "Maar als het mislukt deze week, dan is de kans op een chaotische brexit toegenomen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore