Drinkwatercrisis

Waar stadsbestuur al 4 jaar faalt, betaalt Elon Musk nu voor schoon kraanwater in Flint

14 oktober 2018 09:57 Aangepast: 14 oktober 2018 10:17
Sinds in 2016 de noodtoestand werd uitgeroepen, wordt er in de stad bronwater uitgedeeld. Beeld © AFP

De Amerikaanse stad Flint is er na vier jaar nog steeds niet in geslaagd de watercrisis op te lossen. Het water uit de kraan is er al jaren giftig, maar de scholen in de stad kunnen nu eindelijk aan een oplossing denken.

Tesla-topman Elon Musk heeft een een klein half miljoen dollar overgemaakt naar de scholen om waterfilters te installeren. Dat gebeurt de komende maanden, zegt het stadsbestuur. Uiterlijk eind januari moet het kraankwater in alle scholen weer veilig zijn. 

'Fundamenteel recht'

"Dan is de situatie voor onze leerlingen weer terug naar normaal. Naar wat een fundamenteel recht zou moeten zijn: dat er schoon en veilig drinkwater uit de kraan komt op school", zegt de schoolbestuurder. "We zijn ontzettend dankbaar voor de gulheid van Musk."

De Tesla-topman lost daarmee een deel van een oude belofte in. Afgelopen juli zegde de miljardair toe het geld te doneren om het drinkwater in álle woningen in Flint veilig te maken.

Amerikaanse stad vergiftigd door kraanwater: 'We zijn zombies geworden'

De drinkwatercrisis in Flint duurt al vier jaar. Begin 2016 ging correspondent Erik Mouthaan er poolshoogte nemen.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noodtoestand in Amerikaanse stad: giftig lood in drinkwater

Lood in drinkwater   

Flint kampt al sinds 2014 met problemen met de drinkwatervoorziening. In april van dat jaar stapte de gemeente over naar een andere waterbron om kosten te besparen en dat ging gepaard met de aanleg van een nieuwe pijplijn naar de stad.

Door die leidingen bleken enorme hoeveelheden lood in het water terecht te komen. Noodzakelijke veiligheidsmaatregelen bleken niet te zijn meegenomen bij de aanleg, opnieuw om kosten te besparen. 

6000 tot 12.000 kinderen blootgesteld 

Nadat niet lang daarna de eerste bewoners begonnen te klagen over het vieze water, was al snel duidelijk dat het drinkwater giftig was. In 2016 werd het zelfs door president Obama verboden om nog langer te drinken uit de kranen in Flint. Op dat moment waren naar schatting tussen de 6000 en 12.000 kinderen langdurig blootgesteld aan gevaarlijk hoge concentraties lood. 

Sindsdien breekt het stadsbestuur het hoofd over een oplossing. Door een reeks aan maatregelen zijn de waarden van giftige stoffen in het drinkwater inmiddels meestal weer op acceptabel niveau, maar een garantie is er nog niet. Daarvoor moet gewacht worden totdat de nieuwe pijplijn af is, op zijn vroegst in 2020. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`