Extreem weer

Veel schade in Portugal door tropische storm Leslie

14 oktober 2018 06:16 Aangepast: 14 oktober 2018 14:03
Beeld © AFP

Voor veel Portugezen was het een heftige nacht: de zeldzame tropische storm Leslie heeft flink huisgehouden langs de westkust van Portugal.

Leslie boette gisteravond aan kracht in en werd afgeschaald van orkaan tot tropische storm. Maar de verwoestende kracht was nog altijd groot. Het zou de zwaarste storm zijn sinds 1842.

Geen stroom

Bomen en elektriciteitspalen zijn omgewaaid, daken vlogen van huizen, wegen zijn geblokkeerd en er was veel wateroverlast. Honderdduizenden huishoudens zitten zonder stroom. Er zijn 27 mensen lichtgewond geraakt door de storm.

Volgens lokale media is met name in de stad Figueira da Foz, tweehonderd kilometer ten noorden van Lissabon, de schade groot. Hier kwam de storm aan land en werden windvlagen gemeten van 176 kilometer per uur.

Campings geëvacueerd

In de buurt van Leiria werden twee campings geëvacueerd en op de vliegvelden van Lissabon, Funchal en Maia moesten meer dan dertig vluchten worden geannuleerd.

In de loop van vandaag trekt de storm verder over Spanje. Ook daar worden problemen verwacht: er gaat heel veel regen vallen. Volgens het Portugese Instituut voor de Zee en de Atmosfeer zal de kracht verder afnemen en de situatie 'normaliseren'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore