Spanning

Amerikaanse dominee komt vrij ondanks celstraf in Turkije

12 oktober 2018 15:17 Aangepast: 12 oktober 2018 18:30
Predikant Andrew Brunson. Beeld © AFP

De door Turkije vastgehouden Amerikaanse dominee Andrew Brunson komt per direct vrij. Daarmee komt een einde aan de spanningen tussen de VS en Turkije.

Het Turkse Openbaar Ministerie wilde al een einde aan het huisarrest van de Amerikaanse predikant. De Turkse rechtbank stemt hier nu mee in waardoor de dominee het land kan verlaten.

De aanklager eist evenwel tien jaar celstraf tegen de Amerikaan, maar zei er direct bij dat hij niet meer terug de gevangenis in hoeft, aangezien hij al lang genoeg in voorlopige hechtenis heeft gezeten.

Mislukte staatsgreep

Dominee Andrew Brunson, die al twintig jaar in Turkije woont, werd in 2016 opgepakt in de nasleep van de mislukte staatsgreep. Hij wordt verdacht van banden met Fethullah Gülen, de geestelijke die volgens de Turkse regering het brein is achter de couppoging.

Nadat hij in de gevangenis had gezeten, kreeg hij huisarrest.

Spanningen met de VS

De gevangenschap van Brunson heeft geleid tot hoogoplopende diplomatieke spanningen tussen Turkije en de Verenigde Staten. Eerder deze week suggereerden bronnen rond de Amerikaanse regering al dat Washington en Ankara afspraken hadden gemaakt die tot zijn vrijlating zouden leiden.

Trump aan zijn zijde

De dominee heeft sinds enige tijd president Donald Trump aan zijn zijde. Het zorgde voor een diplomatieke crisis tussen de VS en Turkije. Onder meer door de Amerikaanse sancties en de dreiging met meer strafmaatregelen is de lira sterk in waarde gedaald.

Trump liet in een reactie weten dat hij de uitspraak van de Turkse rechter van appel niet pikt en het er niet bij laat zitten. "Ze hadden hem al lang geleden moeten teruggeven. Turkije is naar mijn mening heel erg slecht bezig", vertrouwde de president verslaggevers in het Witte Huis toe. "Dus we hebben hier het laatste nog van gezien. Ze kunnen onze mensen niet zomaar te pakken nemen."

Terugkeer naar VS

Vermoedelijk keert Brunson terug naar de Verenigde Staten. Amerikaanse functionarissen zeiden dat de dominee met een militair toestel Turkije zal verlaten. Dat gebeurt mogelijk vrijdag al.

Advocaat Jay Sekulow liet eerder namens Brunsons familie weten dat hij al in een vliegtuig zit, maar die uitspraak lijkt voorbarig te zijn. Een cameraman van persbureau Reuters meldde later dat de predikant is aangekomen bij zijn woning in het Turkse Izmir.

'Snel thuis'

In de VS is verheugd gereageerd op de vrijlating van Brunson. De Amerikaanse president Donald Trump meldt op Twitter dat de geestelijke 'snel' thuis zal zijn. Raadsman Sekulow bedankte in een verklaring de president, leden van het Congres en diplomatieke leiders 'voor hun druk op Turkije om predikant Brunson vrij te laten'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`