Politieactie Indonesië

Moeders bieden baby's te koop aan via Instagram: vier mensen opgepakt

12 oktober 2018 11:00 Aangepast: 12 oktober 2018 13:52
Beeld © Instagram

Op een Indonesische Instagrampagina zijn baby's te koop aangeboden. Zo probeerde een 22-jarige vrouw haar kindje te verkopen voor 850 euro.

De politie op Java wist te voorkomen dat het baby'tje daadwerkelijk werd verkocht. 

Op het account, dat vanochtend offline is gehaald, waren foto's te zien van zwangere vrouwen die met een masker onherkenbaar zijn gemaakt, zo schrijft The Guardian. Ook stonden er echo's en foto's van baby's op. De kindjes kregen namen als 'C10'.  

700 volgers

Het account had 761 volgers en werd gerund door een 29-jarige man die inmiddels is opgepakt. Ook de vrouw, die in Surabaya woonde, is vorige week  aangehouden, net als een vroedvrouw en degene die de baby wilde kopen. 

Het account zou zijn opgericht om 'familieproblemen' op te lossen waar ongetrouwde, zwangere vrouwen mee kampen. Een kindje krijgen als ongehuwde vrouw is een taboe in het land, en ook abortus is er ten strengste verboden. 

Screenshot van de pagina. Screenshot van de pagina.

Whatsapp

Frans Barung Mangera, woordvoerder van de politie op Java, stelt dat er zeker drie baby's zijn verkocht en dat wordt onderzocht waar de kinderen nu zijn.

Tijdens de arrestatie zijn adoptiepapieren, mobiele telefoons met bewijs en contant geld in beslag genomen. De verdachten kunnen een maximale gevangenisstraf van vijftien jaar krijgen. Het Whatsappnummer dat bovenaan het account stond, is inmiddels opgeheven. RTL Nieuws heeft Instagram om een reactie gevraagd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Fouten en vervalsing in adoptiedossiers van kinderen uit Sri Lanka'

Facebook reageert

"De veiligheid van onze community op Instagram is absoluut onze prioriteit", laat een woordvoerder van Instagram desgevraagd weten. "Ons beleid verbiedt mensen om criminele activiteiten te coördineren. Mensenhandel valt daar ook onder." Instagram neemt dit soort zaken 'zeer serieus' en verwijdert dit soort pagina's zo snel als ze kunnen.

`