Kritisch over kroonprins

'Turkije heeft bewijs in beeld en geluid van doodmartelen journalist door Saoedi's'

12 oktober 2018 07:39 Aangepast: 12 oktober 2018 08:42
Demonstranten dragen een portret van de verdwenen journalist Jamal Khashoggi Beeld © AFP

De Turkse regering heeft video- en audiobewijs dat journalist Jamal Khashoggi is gedood in het Saoedische consulaat in Istanbul.

Medewerkers van de Turkse regering hebben dit tegen collega's uit de Verenigde Staten gezegd.

In stukken gezaagd

De Amerikanen zeggen tegen The Washington Post dat vooral het audiobewijs erg sterk is. Er zou te horen zijn dat Khashoggi wordt aangehouden, gemarteld en uiteindelijk gedood en in stukken gezaagd.

De Amerikaanse regeringsmedewerkers denken dat dit de reden is dat de Turken er zo snel zeker van waren dat Saoedi-Arabië achter de moord zat. De Turkse geheime dienst wil het materiaal niet vrijgeven, omdat dan bekend wordt op welke manier buitenlandse ambassades worden afgeluisterd.

Kritisch over kroonprins

Khashoggi is een Saoedische journalist die altijd goede banden had met het koningshuis, maar kritisch schrijft over de huidige kroonprins, Mohamed bin Salman. Hij ging vorige week dinsdag naar het consulaat in Istanbul om dingen te regelen voor zijn huwelijk. Hij heeft het consulaat niet meer verlaten.

Vriend verdwenen Saoedische journalist: 'Hij is in stukken gehakt'

Jamal Khashoggi schreef kritisch over het regime in Saoedi-Arabië en vluchtte daarom vorig jaar naar Turkije. Hij keerde niet meer terug toen hij zijn huwelijkspapieren op ging halen bij het consulaat in Istanbul.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil dat alle wapenverkopen aan Saoedi-Arabië worden gestopt. President Donald Trump is bang dat de wapens dan in China en Rusland worden gekocht, en wil dus dat de handel met de Saoedi's door blijft gaan.

Turkije en Saoedi-Arabië gaan samen een team samenstellen dat onderzoek gaat doen naar de verdwijning van Khashoggi.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Adviseur Erdogan: journalist is vermoord

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore