Noodtoestand Virginia

Dodental orkaan Michael opgelopen naar zes

12 oktober 2018 00:37 Aangepast: 12 oktober 2018 00:57
Beeld © AFP

Zes mensen zijn omgekomen als gevolg van orkaan Michael in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Vier van hen kwamen om het leven in de staat Florida, de anderen in de staten Georgia en North Carolina.

De vier slachtoffers in Florida kwamen uit Gadsden County, in de frontlinie van de orkaan. De stad Port St. Joe stond volledig onder water. Ook in Panama City is de ravage groot. Veel gebouwen zijn totaal verwoest door de wind en het water. Ooggetuigen zeggen tegen persbureau Reuters dat het net lijkt alsof het gebied is platgebombardeerd. In de plaats Mexico Beach staat bijna geen enkel huis nog overeind.

Ziekenhuis ontruimd

Het ziekenhuis in Panama City nam veel mensen uit de regio op, maar moest ook 130 patiënten evacueren, omdat er anders niet voldoende stroom was voor iedereen.

In de loop van gisteren trok Michael verder naar het noordoosten, naar de staten Georgia, North Carolina en Virginia. In Virginia is gistermiddag de noodtoestand uitgeroepen vanwege de orkaan. Er is grote kans op overstromingen door de grote hoeveelheid neerslag die wordt verwacht. Veel rivieren dreigen te overstromen.

Meer slachtoffers verwacht

Michael is de op twee na krachtigste orkaan ooit die aan land kwam in de VS. De orkaan had woensdag, bij het bereiken van het vasteland, windsnelheden van ongeveer 250 kilometer per uur (categorie 4). In de loop van gisteren zwakte hij af tot een tropische storm. De vrees is dat het aantal slachtoffers nog verder oploopt. Persbureau Reuters maakt nu al melding van in totaal zeven doden.

Orkaan Michael raast over westkust Florida

Windsnelheden van ruim boven de 200 km/u werden gemeten toen orkaan Michael het vasteland van de Verenigde Staten bereikte.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Monsterorkaan Michael richt enorme ravage aan: 'Straten zijn rivieren geworden'

`