Nederlandse JSF's onderzocht

Amerika houdt JSF's aan de grond na crash

11 oktober 2018 16:11 Aangepast: 11 oktober 2018 17:45
Beeld © AFP

Het Pentagon in Amerika heeft besloten alle JSF's die het leger heeft 48 uur aan de grond te houden. Dit doen ze nadat zo'n gevechtsvliegtuig twee weken geleden neerstortte. De twee Nederlandse F-35's worden gecontroleerd op mogelijke problemen met brandstofbuizen.

Een F-35, ook wel bekend als een JSF, van de Amerikaanse marine stortte twee weken geleden neer in de buurt van Grays Hill in de staat South Carolina. Voor zover bekend was het de eerste keer dat een toestel van dit type crashte. De piloot kon zich met zijn schietstoel in veiligheid brengen.

De Nederlandse F-35's staan op Edwards Air Force Base in Californië. Volgens een woordvoerder van Defensie stonden de toestellen deze dagen al aan de grond. Dat was al langer gepland. De F-35's gaan maandag weer vliegen. Het Nederlandse leger heeft meer dan dertig van deze Joint Strike Fighters besteld. 

Uitgebreid onderzoek

De gecrashte JSF is uitgebreid onderzocht. Nu blijkt dat er iets mis is met de brandstofkleppen van de gevechtsvliegtuigen. "Die worden verwijderd en vervangen", zegt een woordvoerder van het Pentagon. "We willen dit soort ongelukken in de toekomst voorkomen."

Het Nederlandse leger heeft de JSF's besteld om de verouderde F-16's te vervangen. De eerste acht toestellen komen in 2019 definitief naar Nederland. Nederland krijgt in totaal 37 F-35's. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore