Onderweg naar ISS

Astronauten veilig geland na problemen met Sojoez-raket

11 oktober 2018 11:00 Aangepast: 11 oktober 2018 13:54
De Sojoez-raket vlak na de lancering Beeld © EPA

Twee astronauten die met een Sojoez-raket op weg waren naar het ruimtestation ISS, hebben een noodlanding moeten maken.

Na de lancering ging er iets mis. De eerste trap, waarmee de raket was losgekomen van de grond, kon niet worden losgekoppeld.Er waren problemen met de stuwmotoren. De raket moest de vlucht afbreken.

Goede gezondheid

De Russische kosmonaut Alexey Ovchinin en de Amerikaanse astronaut Nick Hague maakten daarop een noodlanding. Die verliep succesvol. Het gaat goed met hen, ze zijn gezond en wel uit de capsule gehaald, melden leden van een reddingsteam.

Uitgebreid getraind

Tijdens het incident bleef contact bestaan tussen de astronauten en de vluchtleiding. De twee stegen om 10.40 uur op vanaf de lanceerinrichting in Kazachstan. 

Enkele minuten later ontstonden de problemen. Alle ruimtevaarders worden voor vertrek uitgebreid getraind op het maken van een noodlanding. Het is nog niet duidelijk wat er precies fout is gegaan.

Kosmonaut Alexey Ovchinin (onder) en astronaut Nick Hague voor hun vertrek. Kosmonaut Alexey Ovchinin (onder) en astronaut Nick Hague voor hun vertrek.

Drie mensen in ISS

In het ISS zitten momenteel een Duitser, een Amerikaanse en een Rus. Het is nog niet bekend of de lancering gevolgen heeft voor hun missie en hun terugkeer naar de aarde. Rusland is momenteel als enige in staat om bemanningsleden naar het ISS en terug te brengen.

Eind augustus werd een klein gaatje gevonden in de wand van het Russische vaartuig waarmee de huidige bemanning naar het ISS was gegaan. Dat gaatje was mogelijk ontstaan in de raketfabriek op aarde. Het is niet bekend of er een verband is met de mislukte lancering van vandaag.

Het gebeurt zelden dat bemande lanceringen mislukken:  

  • In 1986 ontplofte de spaceshuttle Challenger ruim een minuut na vertrek. Alle zeven bemanningsleden kwamen om het leven.
  • In 1983 overleefden twee Russen ternauwernood de ontploffing van hun raket op het lanceerplatform.
  • In 1975 overleefden twee Russen een noodlanding na de lancering.

Voorlopig geen bemande vluchten

Rusland heeft na het incident laten weten voorlopig geen bemande vluchten naar het ISS te sturen. Eerst moet worden onderzocht wat er vandaag misging.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van