'Goede bedoelingen'

Buitenlandse hulpverleners lopen elkaar voor de voeten op Sulawesi

09 oktober 2018 22:09 Aangepast: 09 oktober 2018 22:23
Beeld © EPA

De Indonesische regering heeft buitenlandse hulpdiensten gewaarschuwd de reddingsoperatie van nationale hulpverleners niet in de weg te zitten. De dienst voor rampenbestrijding is buitenlandse organisaties meer dan zat.

Ze zijn niet langer welkom op plekken die door de tsunami en aardbeving zijn getroffen en mogen alleen nog via lokale partners hulp bieden. Buitenlandse hulporganisaties zouden hun personeel eigenlijk onmiddellijk moeten terugroepen, zegt de Indonesische dienst voor rampenbestrijding.

Hulpverlening afstemmen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken vindt dat ze beter moeten samenwerken en de hulpverlening beter op elkaar moeten afstemmen. Er is een aantal regels opgesteld die buitenlandse hulporganisaties moeten opvolgen.

Een woordvoerder van het ministerie zegt: "Als we deze stappen niet nemen, belanden we in een situatie waarin buitenlandse hulpverleners met goede bedoelingen de reddingsoperatie en bergingswerkzaamheden van het nationale team in de weg lopen.''

Heftige nieuwe beelden van tsunami

Ze logen er al niet om, de beelden die direct na de tsunami op Sulawesi opdoken. Maar in deze video blijkt pas goed hoe heftig het eraan toe ging.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dodental ramp Sulawesi opgelopen tot ruim 2000

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore