Erdogan

Politie Duitsland bewaakt kunstwerk Erdogan na bedreiging

08 oktober 2018 21:38 Aangepast: 09 oktober 2018 09:25
President Erdogan (archieffoto). Beeld © AFP

De politie in Duitsland bewaakt sinds kort een kunsttentoonstelling omdat het museum wordt bedreigd. De reden is een schilderij waarbij de Turkse president Erdogan een banaan in zijn kont heeft.

Het schilderij is van de kunstenaar Thomas Baumgärtel en is te zien bij een tentoonstelling in de Cubus-Kunsthalle in het Duitse Duisburg. Vooraf werd al verwacht dat het werk voor ophef zou zorgen, schrijft de Rheinische Post. "Maar de omvang en intensiteit van de haat die nu naar ons toekomt, is zorgwekkend", zegt directeur Claudia Schaefer.

Museum opblazen

Zo komen er bedreigingen binnen van mensen die 'de ramen willen opblazen van het museum'. Ook de Turkse autoriteiten zijn niet blij met het schilderij. Toch wil de directeur niet toegeven aan alle bedreigingen en laat ze het kunstwerk hangen. Maar dan met politiebegeleiding.

Het kunstwerk van Baumgärtel heeft eerder ook al voor veel ophef gezorgd toen het op een kunstbeurs in Karlsruhe hing. Toen besloot de directeur na dreigementen het werk wel weg te halen.

Provoceren

Baumgärtel zegt dat het werk juist is bedoeld om te provoceren. "Maar als we toegeven aan de bedreigingen, winnen zij. Zolang Turkse mensen onterecht gevangen zitten, zal ik daartegen strijden."

Hier groeide Erdogan op

Hier, bij de theevelden in het Turkse Riza, groeide president Erdogan op. Correspondent Olaf Koens ging op bezoek in Riza.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore