Geschokte reacties

Journalist vermoord die onderzoek deed naar corruptie in Bulgarije

07 oktober 2018 19:00 Aangepast: 07 oktober 2018 22:59
Victoria Marinova. Beeld © Facebook

In heel Europa wordt geschokt gereageerd op de moord op een Bulgaarse journaliste. De vrouw, Victoria Marinova, deed onderzoek naar een groot schandaal over fraude met EU-fondsen.

Het lichaam van de 30-jarige Marinova werd gisteren aangetroffen langs de Donau in haar woonplaats Ruse. Volgens bronnen zou de vrouw zijn verkracht en gewurgd.

Grondig onderzoek

Marinova is verslaggever en presentatrice bij de tv-zender TVN. In haar laatste uitzending besteedde ze aandacht aan een zaak waarbij 30 tot 40 procent van EU-subsidie aan bedrijven verloren zou gaan aan corruptie en steekpenningen.

Of de moord te maken heeft met haar journalistieke werk, kan de politie nog niet zeggen. Er zijn tot op heden geen aanwijzingen voor. Anticorruptiegroepen en leden van het Europees Parlement hebben in ieder geval opgeroepen tot een grondig onderzoek.

'Gruwelijke moord'

Via Twitter liet de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) weten 'geschokt' te zijn door 'gruwelijke moord' op de onderzoeksjournalist.

Sophie in 't Veld, fractievoorzitter voor D66 in het Europees Parlement, merkt op dat dit al de derde moord op een journalist is in de Europese Unie dit jaar. 

In oktober kwam een journalist op Malta, Caruana Galizia, om bij een autobom, in februari werd de Slowaakse journalist Ján Kuciak doodgeschoten. Alle drie journalisten deden onderzoek naar corruptieschandalen.

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok liet ook via Twitter weten geschokt te zijn door deze 'brute moord'. "Wij moeten de persvrijheid en de rechtsstaat te allen tijde, onvoorwaardelijk, beschermen", schreef hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Autobom die leven kostte aan kritische journaliste werd geactiveerd per sms

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore