Verwarring zaaien

Britten: Rusland achter cyberaanvallen op westerse democratieën

04 oktober 2018 05:07 Aangepast: 04 oktober 2018 10:27
Beeld © AFP

Volgens de Britse regering is de Russische militaire geheime dienst GROe verantwoordelijk voor een lange reeks cyberaanvallen, waarmee het land probeert om westerse democratieën te ondermijnen. 

De geheime dienst zaait verwarring op diverse gebieden, zoals sport, vervoer en politiek, blijkt uit onderzoek van het Britse Nationaal Cyber Security Centrum.

Ransomware BadRabbit

De Britten zijn er vrijwel zeker van dat de GROe achter de verspreiding zit van ransomware BadRabbit en de cyberaanval op het Wereldantidopingagentschap.

Ook is de geheime dienst verantwoordelijk voor de hack bij de Amerikaanse Democratische partij en het stelen van e-mails van een Brits televisiestation.

'Roekeloos en willekeurig'

"De acties van de GROe zijn roekeloos en willekeurig: ze proberen verkiezingen in andere landen te ondermijnen en te beïnvloeden", zegt de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt naar aanleiding van het onderzoek. 

"Onze boodschap is duidelijk: samen met onze bondgenoten zullen we de pogingen van de GROe om de internationale stabiliteit te ondermijnen aantonen en aanpakken."

Volgens de Britten hebben geheim agenten van de GROe ook de oud-spion Sergej Skripal vergiftigd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Russen ook verdacht van cyberaanval op dopingbureau'

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Britten: Rusland zat achter cyberaanval Petya

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van