Gezondheidsrisico

Fatale selfies: wereldwijd meer dan 250 doden

03 oktober 2018 21:05 Aangepast: 03 oktober 2018 21:26

Denk de volgende keer als je een selfie neemt op een 'originele' plek, nog eens een keertje goed na. Want de afgelopen zes jaar zijn er maar liefst 259 mensen om het leven gekomen bij het nemen van een selfie.

Dat blijkt uit onderzoek van Indiase wetenschappers. Zij constateerden zeker 259 selfie-gerelateerde sterfgevallen tussen oktober 2011 en november 2017.

De belangrijkste doodsoorzaak bij het nemen van een selfie is verdrinking. Dat wordt gevolgd door incidenten met vervoersmiddelen, bijvoorbeeld bij het nemen van een zelfportret voor een aankomende trein, vallen van grote hoogte. Andere veelvoorkomende selfie-doden vallen door dieren, vuurwapens en elektrocutie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse vrouw op de vuist met andere toerist om beste selfieplek bij Trevi-fontein

Landen

De meeste selfie-doden vallen in India. Ook in Rusland, Amerika en Pakistan vallen verschillende doden door het nemen van de foto's. "Dood-door-selfie is een groot gezondheidsrisico geworden", zegt de hoofdonderzoeker tegen de Washington Post.

De onderzoeker vindt het zorgelijk dat de meeste selfie-sterfgevallen vallen onder jongeren. Meer dan 85 procent van de doden zijn tussen de 10 en 30 jaar oud.

Zo veel mogelijk likes en shares

"Wat me het meeste zorgen baart is dat het een te voorkomen doodsoorzaak is", zegt hij. "Al die mensen die het doen voor een perfecte selfie die zo veel mogelijk likes en shares op Facebook, Twitter en andere sociale media oplevert. Ik denk niet dat je een leven in gevaar moet brengen voor dit soort zaken."

Mogelijk is het aantal doden nog veel hoger. Alleen in 2018 zijn verschillende selfie-doden gevallen. In mei nam een man in India een selfie met een gewonde beer. De beer verscheurde de man. In Amerika vielen twee mensen in natuurparken van grote hoogte hun dood tegemoet door het nemen van een selfie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Agent in Tiel neemt selfie met lama: 'Om af te strepen op onze dierenbingokaart'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van